Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grospič: Místo Zákoníku práce novodobé otrokářství

6. 9. 2010

Stanovisko Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM a poslance PČR, k vladou připravované novelizaci Zákoníku práce.

 



Novodobým otrokářstvím lze nazvat představy současné vlády Petra Nečase o změně pracovního práva.

 

Podle koaliční smlouvy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných a Programového prohlášení nové vlády má dojít k zásadní novelizaci zákoníku práce. Pravicová vláda chce prosadit takové úpravy zákoníku práce, které povedou k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů a tím k vyšší motivaci zaměstnavatelů při vytváření nových pracovních míst.

 

Dále chce např. zvýšit maximální rozsah zaměstnávání na základě dohod o provedení práce ze 150 na 300 hodin ročně, prosadit flexibilní nerovnoměrné rozvržení kont pracovní doby, zrušit nárok zaměstnance na tří měsíční odstupné a nadále jej vázat na počet odpracovaných let a také chce zvážit možnost sjednávání delší než tříměsíční zkušební doby.

 

Pravice se netají snahou výrazně zkrátit výpovědní doby a zavést finanční vyvázání se zaměstnanců z pracovního poměru a umožnit pětileté řetězení pracovních smluv na dobu určitou. Slova ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o tom, že: „Pokud je to situace, kterou sám svým vlastním rozhodnutím vyvolal (zaměstnanec), tak není vhodné, aby se ostatní spoluobčané na něj skládali,“ nejsou ničím jiným než projevem nejhlubšího neoliberalismu a novodobého otrokářství.

 

KSČM takové představy jednoznačně odmítá. Vedou k vážnému vzájemnému rozeštvávání jednotlivých sociálních skupin ve společnosti proti sobě a patří ke krajně pravicovému populismu. Nemají nic společného se sociálním dialogem.

 

KSČM upozorňuje, že všechny tyto záměry vychází z dlouhodobých představ pravice a zejména ODS. Ta se je aktivně snažila prosadit již v roce 2006, kdy se v závěru volebního období odehrával historický polistopadový střet mezi zájmy pracujících na straně jedné a zájmy velkého kapitálu na straně druhé.

 

Odborovým organizacím, levicovým silám a KSČM se tehdy podařilo přijetím nového zákoníku práce ubránit práva zaměstnanců v jejich nerovném vztahu vůči zaměstnavatelům. Pravice, zejména ODS se s tím nesmířila, neměla však v době své Topolánkovy vlády dostatek sil prosadit své představy. Nyní velká kapitálová uskupení posílena představou opory 118 hlasů ODS, TOP 09 a VV v Poslanecké sněmovně znovu zaútočila na podobu pracovního práv. Tyto představy mají hlubokou oporu v neoliberálních představách pravice v Evropské unii i ve světě.

 

KSČM je solidární s pracujícími, odborovými organizacemi hájící jejich zájmy a jednoznačně záměr pravicové vládní koalice na změnu podoby pracovního páva odmítá. KSČM budeme hájit zájmy zaměstnanců a odborů. Bude-li ve společnosti existovat vzájemná solidarita pracujících a odborů, levici se jí podaří uhájit.

 

 

Autor: Stanislav Grospič