Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kováčik: rozpočtové škrty zaplatí lidé s nízkými a středními příjmy

Koalice schválila rozpočet, názory opozice ignorovala.

 



Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných hlasy svých poslanců včera ve sněmovně prosadila státní rozpočet na příští rok.

 

Sociální demokraté a komunisté s ním nesouhlasili. Erár má příští rok hospodařit se schodkem 135 mld. korun, což je o 28 mld. méně než letos. Příjmy mají vzrůst proti letošku asi o 22 mld. na 1044 mld. korun. Výdaje naopak klesnou zhruba o šest miliard na 1179 mld.

 

Pro rozpočet zvedlo ruku 111 koaličních poslanců. Proti schválení rozpočtu bylo 75 zástupců ČSSD a KSČM. Poslanci podpořili z iniciativ zákonodárců jen dva přesuny peněz v rámci státní kasy ve prospěch vysokých škol a slev na jízdné pro postižené lidi. První návrh na miliardu korun pro vysoké školy přednesl jménem koalice premiér Petr Nečas (ODS), Jitka Chalánková (TOP 09) pomohla sto miliony korun zvýšit výdaje na jízdné postižených, seniorů a školáků. Na dvě desítky návrhů ČSSD a KSČM koalice odmítla – ať už šlo o víc peněz pro zemědělce, na sociální služby, aktivní politiku zaměstnanosti či pro obce, které vykonávají státní správu, nebo na provoz policie a hasičů.

 

»Nepodpořili jsme návrh státního rozpočtu ne snad proto, že neprošly pozměňovací návrhy, kterými jsme dávali najevo naše postoje, ani jsme nečekali, že je koalice schválí. Náš nesouhlas vycházel zejména z toho, že návrh rozpočtu je protirůstový a způsobí další prohloubení krize a prodloužení jejího řešení. Dále podvazuje ekonomiku. Některé podniky se už mohly rychleji rozvíjet, což má návaznost i na investice, inovace. Vadí nám i to, že návrh rozpočtu rezignuje na příjmovou stránku. Už dávno mohlo například platit progresivní zdanění. Ale koalice chrání bohaté. A nakonec – rozpočtové škrty zaplatí především lidé s nízkými a středními příjmy. Hlavně kvůli tomu klub KSČM státní rozpočet nepodpořil,« reagoval pro náš list jeho předseda Pavel Kováčik.

 

Právo na rozvoj vláda nezajišťuje

 

»Z pozměňovacích návrhů opozice mohlo projít při dobré vůli alespoň něco,« poznamenal Jiří Dolejš (KSČM) s tím, že se může brzy ukázat, že jde o chaotické škrty, chybí koncepce rozvoje, což bude znamenat i odložené výdaje, které se vrátí jako bumerang.

 

Ke schodku ve výši 135 mld. korun bylo nutné, aby sněmovna schválila vládní »škrtový« balík, který snižuje státní výdaje o necelé čtyři desítky miliard - v sociální oblasti, omezuje podporu stavebního spoření, snižuje příspěvek politickým stranám za mandát, mění daně z příjmů mj. zavedením tzv. povodňové stokoruny.

 

»Máme přijmout tento státní rozpočet, který neřeší krizi, který snižuje reálné mzdy státních zaměstnanců, ohrožuje stabilitu policie, ohrožuje plnění úkolů Hasičského záchranného sboru a celého Integrovaného záchranného systému…? Máme podpořit státní rozpočet, o kterém víme, že nebude zajišťovat právo na rozvoj? Opravdu si myslíte, že má být opozice, a tím více KSČM, soucitná s vládou a pomoci vám protlačit něco, co není k uvěření nikoliv jenom těm, kteří zasedají v této sněmovně, ale co není k uvěření občanům ČR?« položil řečnickou otázku ve svém vystoupení předseda kontrolního výboru sněmovny, předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. A hned si odpověděl: »To nelze očekávat.«

 

Kalouskovy sliby nic neznamenají

 

K vládě suše konstatoval: Snížili jste mzdy, nechali jste si volné ruce v zakázkách, nezajistili jste fungování základních potřeb státu, ať už jde o státní aparát, ať už jde o školy, zdravotnictví, vyhýbáte se konzultacím v širším politickém spektru a nejste ochotni komunikovat s občanskou veřejností. »Tento státní rozpočet jako výraz vaší politické vůle v ekonomických číslech podpořit nelze… nejde o vládu rozpočtové odpovědnosti, nejde o vládu, která má protikorupční a rozvojový program,« zdůraznil Filip.

 

Vladimír Koníček (KSČM) připomněl, že při projednávání rozpočtu na rok 2008 se ptal ministra financí Kalouska, jak bude probíhat programové financování, když není schválena dokumentace jednotlivých programů. Kalousek ujistil, že bez splnění všech náležitostí to nepůjde. Ovšem akce Český dům v New Yorku s původním rozpočtem 235 milionů korun, ve výsledku přes 800 milionů, byla financována z programu, u kterého nebyla schválena dokumentace, jak to uvádí NKÚ ve svém závěru. »Ministr Kalousek v roce 2007 slíbil, že žádná taková akce financována nebude. Jak je možné, že se něco takového mohlo vůbec stát?« zeptal se Koníček Kalouska.

 

Jiří Dolejš (KSČM) na vrub návrhu hospodaření eráru poznamenal, že »z této ošklivé rozpočtové ropuchy nedokážeme vykouzlit krásnou princeznu, i kdybychom tu ropuchu líbali sebevíc«. Michal Hašek (ČSSD) zopakoval dřívější Nečasova slova, že jde o rozpočet tupých škrtů. Podle Filipa nelze očekávat ani zářné zítřky. Vláda podle něj nemá protikorupční ani rozvojový program.

 

Autor: ku, jad Zdroj: Haló noviny