Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krize se může vléct celé desetiletí

10. 2. 2009

Krize se může vléct celé desetiletí

PRAHA - Současná globální ekonomická krize je velmi vážná a může trvat až dvanáct let.

Myslí si to odborný mluvčí KSČM pro oblast zahraničních věcí Miloslav Ransdorf. Uvedl to ve včerejší diskusi na internetových stránkách www.kscm.cz

Současná krize není obyčejná cyklická krize. Podepsala se na ní i řada naprosto katastrofálních omylů politiky. Doba krize, nejistoty a následné deprese může trvat až 12 let! HDP USA se zredukuje možná o čtvrtinu až třetinu, podobný vývoj čeká v nejbližších letech světové hospodářství jako celek, prohlásil Ransdorf v diskusi s návštěvníky internetových stránek.

Miloslav Ransdorf, který je lídrem kandidátky KSČM do červnových evropských voleb, představil i některá řešení krize, která komunisté navrhují: Garance pro peněžní trh, restrukturalizace bankovní sféry, systém státních programů zaměřených na změnu struktury ekonomiky - podobně jako ve Finsku 90. let, masivní investice do inovací, budování veřejného sektoru v zájmu stability rozpočtu, vypočítal europoslanec a upozornil též na to, že KSČM kupříkladu opakovaně žádá zeštíhlení státu ačkoli je levice pravidelně obviňována z rozhazovačnosti. V cenách z roku 1989 náklady na správu a justici stouply šestkrát, počty lidí na centrální úrovni správy stouply za deset let po převratu více než pětkrát, upozornil Ransdorf. Odstranění tohoto byrokratického bujení je dle europoslance jednou z cest ke stabilitě veřejných rozpočtů uprostřed krize.

Ransdorf však navrhl i další možná řešení. Stalo se totiž pravidlem, že celkem slušně fungující české pobočky nadnárodních firem dotují své krachující mateřské centrály za hranicemi, a tak oslabují hospodářský výsledek země. Dnes už asi 70 % české ekonomiky kontrolují firmy s převažujícím podílem zahraničního kapitálu. Mají-li sídlo u nás, pak jsou pokládány za české, ale ve svých rozhodnutích závisí na ústředí v zahraničí. Asi 100 miliard zisků se každý rok transferuje do zahraničí. Žádal jsem už v 90. letech ministra Kočárníka o zavedení zákonodárství proti nezdůvodněným transferům. Kočárník tuto možnost odmítl. Je čas se k těmto věcem vrátit, v únoru chystáme několik iniciativ na toto téma, prohlásil Ransdorf.

V diskusi padla i širší zmínka o minulosti a neblahých 90. letech 20. století. Celá 'léčba Klausem' byla založena na tom, že se právníkům házely klacky pod nohy a že existovala řada děr v naší legislativě. Dnes už vím, proč pravice odmítla náš scénář privatizace, který měl v sobě zabudované kontrolní mechanismy. Asi nejúplnější přehled ztrát způsobených po listopadu 1989 podal František Dvořák v knize Velká loupež. Kvalita řízení šla celkově dolů. Největší problém je ztráta 750 tisíc pracovních míst. KSČM se vyslovuje pro silný veřejný sektor, který by však musel být budován v zásadě od základů znovu, prohlásil Miloslav Ransdorf.

10. února 2009, (ste)