Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chystá návrh zákona o referendu, který by umožnil lidem vyjádřit svou vůli

21. 10. 2011

Zpravodajství

 


 

KSČM chystá návrh zákona o referendu, který by umožnil lidem vyjádřit svou vůli

Současnou situaci považuji za více než alarmující. Vládní koalice jednou rukou protlačuje další a další kroky, jimiž vážně postihuje většinu české veřejnosti, a druhou rukou stále zametá pod koberec korupční kauzy, spjaté s vlastními politiky.

Tvrzení vlády o její protikorupční orientaci už prakticky nikdo v této zemi nevěří. Napomáhají tomu také informace o možném nátlaku na vyšetřovatele, ať už jde o odchody elitních policistů, či fotografie dokladující sledování významného žalobce.

V široké veřejnosti už převažuje názor: »Nebudeme si utahovat opasky, když mzdy většiny z nás jsou podprůměrné, šetří se na zaměstnancích, důchodcích, studentech, rodinách s malými dětmi, nemocných lidech aj., a tím vším se pokrývá schodek vzniklý korupcí a okrádáním státu na předražených zakázkách.«

Premiér Nečas má strach připustit ve sněmovně jednání o korupčních kauzách. Nemá dost odvahy k tomu, aby spojil kroky vlády s hlasováním o důvěře vládě. Naopak sám drží ochrannou ruku i nad ministrem Vondrou, jehož podíl – přinejmenším jako manažerské selhání – na kauze Promopro je nezpochybnitelný.

Než aby vláda sama vyhodnotila možná podezření na korupci a vyvodila z toho včas i personální závěry, premiér raději přehlíží, že se její členové v rámci boje o větší díl moci udávají navzájem. Taková situace však podrývá zásadním způsobem důvěryhodnost ústavních institucí a celého českého státu.

Považuji za naprosto nezbytné, aby se touto situací zabývala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. A protože to nejde jinak, KSČM znovu předloží návrh zákona o referendu, který by umožňoval občanům prosadit svou vůli i za takového rozložení sil v parlamentu, jaké existuje dnes.

Uvidíme, jak se k návrhu postaví koalice. Pravděpodobně jako vždy z obavy o svou moc lidem šanci opět nedá, jen bude slibovat referendum k otázkám, které nejsou na pořadu dne, jako je např. přijetí eura.

Pokud návrh neprojde, budou mít občané alespoň zcela jasno. A věřím, že se připojí co nejvíce z nich k veřejným protestům organizovaným parlamentní i mimoparlamentní opozicí.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM

21. 10. 2011Vojtěch FILIP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář