Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM žádá ve sněmovně další opoziční okénko

11. 3. 2015
FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Poslanecký klub KSČM bude i na schůzi sněmovny, která začala dnes, opět usilovat o tzv. opoziční okénko. Jde o to, aby byl vyčleněn určitý čas na projednání návrhů nevládních poslanců.

Na tiskové konferenci o tom informoval předseda ÚV KSČM, místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Mnohé iniciativy z pera komunistických poslanců čekají v řadě už rok. Koalice však staví do popředí především vládní návrhy zákonů, poté některé z dílny koaličních poslanců, a opozice stále čeká. Schůze bývá obvykle ukončena s tím, že neprojednané body (většinově opoziční předlohy) se převedou do schůze následující. A tak to pokračuje měsíc po měsíci. V únoru se podařilo »opoziční okénko« dohodnout, stihlo se v něm však projednat minimum předloh. »Museli jsme však pohrozit až svoláním mimořádné schůze sněmovny k projednání opozičních návrhů,« reagoval předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Filip rovněž před novináři upozornil na problém novely zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, která platí od ledna. »Je velké množství stížností, zejména z obcí a měst, které se cítí ohroženy tímto návrhem zákona, protože v podstatě omezuje jejich ústavní právo na samosprávu. Tím, že stát ve skutečnosti nedává úplně možnosti jako předtím, aby města a obce podpořily přímo ze svého rozpočtu spolky, dříve občanská sdružení, které na území obce fungují a pracují ve prospěch občanům,« řekl Filip. Při projednávání vládního návrhu zákona o rozpočtovém určení daní, který má v programu na právě započaté schůzi sněmovna, bude podle něj důležité, aby se poslanci vrátili ke schválenému návrhu, který svým způsobem »zasahuje až do Ústavy ČR, tj. do samosprávy obcí. Připomíná to mj. rok 1995, resp 1996, který končil potom nešťastnými balíčky v roce 1997 a centralizací finančních prostředků. V tomto ohledu si stát pomáhá tím, že omezuje krajskou samosprávu, místní samosprávu, aby udržel finanční stabilitu v centru,« dodal předseda komunistů. Poslanci KSČM proto při projednávání vládní novely budou bránit ústavní právo na samosprávu.