Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nenáviděl vše nečisté a podlé

31. 5. 2012

Zpravodajství

 
říká Petr Jaroš, předseda Sdružení Vladislava Vančury


 

 

Zítra tomu bude 70 let, co byl německými nacisty na Kobyliské střelnici popraven čs. spisovatel a bojovník proti fašismu, národní umělec Vladislav Vančura. Čím zůstává i pro současného člověka stále moderním?

Je otázkou, kdo je současný člověk a co je pro něj moderní. Společnost se čím dál více polarizuje. Vančurovo sociální cítění a jeho levicové zaměření by se zřejmě ani dnes nezměnilo. To zejména proto, že to byl člověk na výsost čestný, poctivý k sobě i ostatním lidem. Byl schopen tolerovat lidské slabosti, nenáviděl však vše nečisté a podlé, faleš, lež, povýšenectví, ignorantství a jiné podobné vlastnosti, kterých je dnes ve společnosti i na politické scéně vrchovatě.

Pokud budeme současného člověka charakterizovat jako člověka, který se skutečně živí poctivou prací, a to ve všech oborech lidské činnosti, má mu Vladislav Vančura i dnes mnoho co říci. Pokud však jde o »současné lidi«, pro které jsou peníze »až na prvním místě« a kteří k dosažení tohoto cíle jsou schopni použít bezohledně všech prostředků, pak je Vančurovo dílo neosloví. Přesto bych rád slyšel jejich upřímný názor - je-li to vůbec možné - kupříkladu na spisovatelovu novelu Konec starých časů. K tomu jen jednu Vančurovu poznámku: »Humor není smáti se, ale lépe věděti.«

Jaký je jeho umělecký odkaz?

K uměleckému odkazu Vladislava Vančury toho bylo povolanějšími již mnoho řečeno. Já si v jeho tvorbě nejvíce vážím ryzího češství a slovanství, krásného jazyka, který užívá a pro který je nazýván knížetem českého jazyka. Jeho geniální vypravěčské schopnosti a hluboký filozofický podtext jej staví mezi tvůrce, na které nelze zapomenout. V dnešní konzumní společnosti je Vančurovo dílo vzácností a skutečným klenotem.

Členové Občanského sdružení V. Vančury z Háje ve Slezsku si uvědomují význam lidského a uměleckého odkazu Vladislava Vančury. Jsou hrdi na to, že se narodil v naší obci. Proto děláme vše pro to, aby nebyl zapomenut.

Blíží se další ročník Rozmarného léta, kulturně-společenské akce pořádané v Háji ve Slezsku, Vančurově rodišti...

Ano, 22. ročník této dnes už tradiční akce proběhne v sobotu 23. června. Jako každoročně si připomeneme dílo našeho rodáka a na akci srdečně zveme veřejnost. Těšíme se, že programem v duchu Vančurovy rozmarné novely můžeme v této, pro prosté lidi tak těžké době přinést alespoň trochu pohody.