Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nadcházejících volbách, jejich významu a osobní agitaci

17. 9. 2010

O nadcházejících volbách, jejich významu a osobní agitaci

Za pouhý jeden měsíc budou volby komunální a volby do Senátu. Volby to jsou důležité.

Levice v květnových parlamentních volbách nezaznamenala takový volební zisk, který by jí umožnil sestavit vládu, či alespoň vyrovnanější poměry mandátů v Poslanecké sněmovně. Proto je pro nás prioritou získat jak v těch komunálních, tak i senátních volbách co největší pozice v mandátech. Měl by to být signál dnes vládnoucí politické pravici, že její asociální reformy mají podporu jen malé části lidí. A co se týče senátních voleb, potom pokud v nich uspějeme, bude možné účinně bránit realizaci těchto pravicových protilidových reforem. Ano, byli jsme proti Senátu jako zbytečné instituci. Ale dnes je situace zcela jiná. Musíme se pokusit, právě prostřednictvím Senátu, účinně klást odpor proti uskutečnění záměrů současné vládní koalice.

V české společnosti narůstá nespokojenost se současnou politikou. Je nutná změna, lidé ji chtějí a očekávají. Chtějí změnu k lepšímu, ale té se jim od současných vládních stran nemůže dostat. Snad to již mnozí začínají pomalu chápat.

Současná světová hospodářská krize, která je svým rozsahem historicky největší, je výsledkem totálního selhání kapitalistického systému v jeho globální etapě vývoje. Kapitalismus úplně selhal a je potřeba nového hospodářského zřízení. To neříkají pouze komunisté. Je to názor, který zastává veliké množství lidí na celém světě. Ukázal to například celosvětově pojatý průzkum veřejného mínění provedený právě před rokem kanadským ústavem GlobeScan, který provádí takovéto průzkumy. V závěrečné zprávě o tomto průzkumu se uvádí, že »takový názor zastává 43 procent Francouzů, 38 procent Mexičanů a 35 procent lidí z Brazílie. S fungováním kapitalismu jsou nespokojeni také lidé na Ukrajině, Španělsku nebo v Rusku. Poláci, Němci nebo obyvatelé Velké Británie sice kapitalismus většinově neodsuzují, ale myslí, že v současné podobě fungovat dál nemůže«.

Komunistická strana si přeje takovou společnost, v níž vládne sociální spravedlnost, kde rodiny s dětmi budou mít své sociální jistoty a kde bude zajištěno bezpečí pro seniory. Chceme udržet a zkvalitnit sociální stát, tedy usilujeme o rozumnou sociální a penzijní politiku, zdravotnictví bez poplatků, školství bez školného.

Myslím, že občané tedy mají řadu dobrých důvodů, proč volit právě KSČM. Proti pravicovým receptům, které směřují k přenášení ekonomických problémů na střední a nižší vrstvy, stojí moderní sociálně orientovaný program komunistické strany. A náš budoucí osud nám nemůže být lhostejný. KSČM je politická strana, která chce socialismus, demokratickou společnost svobodných rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, postavenou na maximální občanské samosprávě, prosperující a sociálně spravedlivou, pečující o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír.

Máme šanci posílit svoji pozici, a proto je nyní třeba soustředit veškerou pozornost na naši přípravu na tyto volby. Je potřeba co největší účasti členů strany a členů jejich rodin a sympatizantů ve volbách. S lidmi je potřebné hovořit a přesvědčit je, že když nebudou volit, tak se může jejich situace ještě výrazně zhoršit. Osobní agitace je nyní rozhodující mezi kamarády či ve vlastních rodinách. Nejsme politickou stranou používající lživé metody barnumské reklamy. Naopak, jsme seriózní politickou silou a naším trvalým heslem je »S lidmi pro lidi«. Proto tak zdůrazňuji obrovský význam osobní agitace.

Ne vždy si totiž uvědomujeme, že na jednoho člena strany musíme získat deset bezpartijních voličů. A musíme zdůrazňovat nejenom naše programové cíle, ale také přesvědčovat o rozdílu hlasu pro KSČM a ČSSD. Mnozí lidé totiž volí levici, ale příliš nerozlišují kterou. Prostě to chápou tak, že dávají svůj hlas proti pravicové politice.

Je nadmíru potřebné, aby všichni komunisté a sympatizanti přišli k volbám a dali svůj hlas KSČM. Potřebujeme ve volbách získat co nejvíce hlasů, abychom mohli věci měnit a změnit. Měli bychom vidět, že uhájit stávající pozice komunistů v našem veřejném politickém životě je dobré, ale proto, aby změna mohla nastat, potřebujeme více. Pro náš volební úspěch je nezbytné plné nasazení komunistů, a to právě i ve zmíněné osobní agitaci.

A nejde jenom o volby senátní. Je třeba vidět, že právě komunální úroveň české politiky je pro nás velikou šancí. Když občané uvidí, že komunisté mají výsledky a myslí to se svými sliby skutečně opravdově, potom je zde i šance získat širší pozice a větší váhu v příštích volbách parlamentních.

Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM