Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce a láska jsou v životě to nejdůležitější

2. 5. 2013

Májové noviny

 
 


 

Práce a láska jsou v životě to nejdůležitější

To ten rok rychle utekl, co? Jaro tentokrát na sebe nechalo dlouho čekat, ale První máj je tu pokaždé ve stejnou dobu. Je to svátek nás všech. Tak si ho užijme se svými blízkými. K dobré pohodě dnešního dne chtějí přispět i členové stínové vlády KSČM. Za vás za všechny, čtenáře našich Májových novin jsme jim položili dvě prvomájové otázky. Tady jsou:

1. Co pro vás osobně znamenal a stále znamená 1. máj?

2. První máj je také svátkem lásky. Vnímáte to tak i vy?

Vojtěch Filip (premiér)

  • 1. Otázka na 1. máj je případná, jak v minulosti, ale zejména v době studií, to pro mne byl vždy svátek, který byl plný sounáležitosti, a to zejména v kolektivu školy. I když nešlo o skutečný pracovní proces, byla to příležitost, jak se společně podívat na výsledky práce okolo nás. No, a teprve večer se tento svátek měnil ve svátek vpravdě český - pro zamilované podle Karla Hynka Máchy. Uvědomuji si, s jakou chutí jsme šli do průvodu, byl jsem hrdý na to, když jsem mohl jít v čele toho našeho, dokonce jsem byl několikrát vlajkonošem. Rád vzpomínám i na to, že jsem mohl s rockovou kapelou vystoupit odpoledne na náměstí a vyzkoušet, jak silné máme aparatury. Prostě to byla radost. No, a po roce 1989 jsem byl rád, když se nám podařilo zorganizovat obnovení nejen oslav 1. máje, ale dokonce i průvodu. Byl jsem v té době po roce 1993 předsedou OV KSČM, sídlo jsme měli v Krajinské ulici a odtud jsme organizovali přes náměstí až na místo oslav krátký průvod a pak program pro dospělé i děti.
  • 2. Jak už jsem uvedl v úvodu, 1. máj má pro mne obojí symboliku: Jak oslava práce, tak oslava lásky - a nenechám si to vzít. Práce a láska jsou pro život přece to nejdůležitější!

Jiří Dolejš (finance)

  • 1. Dřívější 1. máje si moc nepamatuji. Tehdy Svátek práce přeci jen provázely určité oficiality. To, že se chodí do práce, bral člověk jako samozřejmost. Bylo také fajn, že byl tento svátek spojený i se dnem pracovního volna. Když jsem chodil do školy, přesunul se pražský prvomájový průvod z Václavského náměstí na Letnou, nedaleko mého bydliště, takže si dodnes vybavuji početné davy přesouvající se kolem na seřadiště. Po roce 1989 se poněkud oficiální charakter tohoto dne rychle změnil. Objevili se první nezaměstnaní a lidé si na vlastní kůži připomněli smysl ochrany práv pracujících. Svátek dostal nový politický smysl. Byl jsem zvolen do prvních stranických funkcí, a tak jsem se začal podílet na organizaci pražských 1. májů KSČM, nejdříve u koupaliště Džbán, pak na Letné a nakonec na Výstavišti. Jsem rád, že si je potřeby společné ochrany práce vědomo čím dál víc lidí. Ale to neznamená, že k máji nepatří také veselý, nevázanější Majáles.
  • 2. Milostné záležitosti jsem nikdy moc nepodřizoval kalendáři – zahořet snad může člověk i v zimních měsících. Kdo by čekal s pořádnou pusou, až rozkvetou první stromy? Když se řekne Petřín, vzpomenu si spíš na komický klip k písničce Lucie Bílé Láska je láska. S jarem ale raší nejen pupence a první zkřehlé kvítí, v přívalu endorfinů rašíme tak nějak všichni. Stačí třeba pootevřít okno a vzduch, který se prodere dovnitř, je nějak jiskřivější. V máji jaro volá už s plnou silou. Sluníčko je veselejší, i lidé se na sebe míň mračí. I když občas ještě zebe, běží už vodácká sezóna, schnou meze. Vyjde-li čas, proč nevyrazit z města a nevyčistit si plíce i hlavu? Pokochat se květnovou večerní oblohou přitom nemusí člověk sám. A když s jarem nevyraší hned velká láska, trocha té touhy určitě.

Zuzka Bebarová-Rujbrová (legislativa a lidská práva)

  • 1. Dechovku nemusím, ale 1. května mi chybí. Před rokem 1989 nás provázela celý den - začínala kapelou na sídlišti, linula se z reproduktorů, i nesportovce nutila do pochodového kroku v průvodu. Pro dnešní kritiky »povinného veselí« to bude znít morbidně, ale měla jsem ráda i průvody, a to tak, že když se to dalo stihnout, chodívala jsem v Brně dvakrát – s pracovištěm i se svazáky. Nezapomenu svazácké čelo průvodu, kde pod transparentem »Konkrétními činy přispějeme ke splnění úkolů IV. sjezdu« jely maminky s kočárky. Tehdy jsme se tomu smáli, ale nebyla to trochu pravda? Byla 70. léta a díky podpoře natality se rodilo hodně dětí. Obdivovali jsme nápadité alegorické vozy, umastili jsme se jindy nedostatkovými párky, všichni měli dobrou náladu... Asi stárnu, ale trochu se mi stýská. Dnes říkám, že Svátek práce slavím prací. Porušuji dopravní předpisy, abych stihla více prvomájových pódií, a zlobím se, že většina pořadatelů organizuje setkání na 10 hodin dopoledne.
  • 2. K 1. máji samozřejmě patří Mácha a deka na rozkvetlé louce. Nebo také veselá parta, která hned z průvodu zamířila do zahradní restaurace. V jedné takové to pod šeříky zajiskřilo s mým prvým mužem.

Pavel Kováčik (zemědělství)

  • 1. Mám vzpomínky z raného dětství: Radost, svátek z největších, mávátka, pohoda. A pak ty pozdější už po převratu: Boj za základní práva, Letenská pláň a tisíce větších či menších takových »letenských plání« po celé republice, kde se lidé scházejí. A od pohody, radosti a slávy, co jsme zažívali v dětství, je to o pocitu, že ještě není dobojováno. A pak je to začátek skutečného jara. Všechno kvete, nalévá se. Letos to možná bude později. Ale květen je bezesporu nejkrásnějším měsícem v roce a 1. májem to začíná.
  • 2. Nelze nezmínit Karla Hynka Máchu, nelze nezmínit ono romantické období naší historie, ve kterém tvořil a které nám jako odkaz předal. A když to řeknu z hlediska biologického – většina přírody je už probuzena a má pocit, že je třeba se rozmnožit. A u člověka je to dotaženo k dokonalosti.

Miloslav Ransdorf (zahraniční věci)

  • 1. Jako mladí jsme si vždycky po průvodu na 1. máje šli sednout do hospody, která už dneska neexistuje – Na Špejcharu. Tam jsme probrali úplně všechno, vypili řadu piv a strávili v družném hovoru dlouhé odpoledne až do pozdních večerních hodin. Byly to příjemné časy, takže ten pochod před čestnou tribunou se dal docela přežít.
  • 2. Když jsem byl mladší, na jaře se náš zrak upínal daleko víc k osobám druhého pohlaví.

Ivana Levá (kultura)

  • 1. Položená otázka ve mně probudila hodně vzpomínek, z nichž vyplynulo, jak odlišné 1. máje jsem ve svém životě prožila. Bezstarostné, veselé, s transparenty nad hlavou, ve svazáckém kroji a s klukem, který za mnou točil zamilované oči. Pak přišla učitelská léta se starostí o žáčky, ale i s moderováním prvomájového průvodu na tribuně. Rok 1989 přinesl další změnu. Místo nekonečných davů setkání s lidmi, které jsem obdivovala a měla ráda, se skutečnými soudruhy. Po zvolení do parlamentu následovaly 1. máje plné práce i nervozity. Aby můj projev lidi povzbudil, semkl, poskytl dostatek informací, abych přispěla k důstojné oslavě. Věřím ale, že nejkrásnější 1. máje mě teprve čekají. Až vyrazím s malou vnučkou, usednu mezi přátele a vychutnám si každou minutu. Zkrátka prožiji 1. máj takový, jak má být.
  • 2. Nevím, kolik národů má svého Máchu. Člověka, který tak jednoznačně spojil 1. máj s láskou. Buďme rádi za ně a první májový den si skutečně užijme s těmi, které milujeme, s blízkými a přáteli. Žijeme v nelehké době, o to víc lásky každý z nás potřebuje.

František Beneš (místní rozvoj)

  • 1. První květen je nejen symbolem jara, ale také lásky a práce. Práci je zasvěcen dokonce na celém světě. Nejde mi o to, že práce měla historický podíl na vývoji člověka, ale dnes hlavně o potvrzení vlastní životní zkušenosti, že nové hodnoty, rozumějte – nezbytné pro trvale lepší život, vznikají jedině prací. Začínáme již učením se ve škole a každodenní pomocí v domácnosti, je totiž třeba získat pracovní návyky. Nepodceňujme to. Proto by absolventi škol měli mít nárok získat práci. Práce se stává ekonomickou kategorií až tehdy, když se její výsledek stává produktem trhu. Dneska se v naší mediálně ovládané zemi často oceňují jen peníze a spekulace, které k nim vedou. Hodnotu práce zpravidla poznáme, až když chybí. Proto nemám v úctě celebrity ani zbohatlíky, ani laciná dobová hesla, přestože jedním z nich, se vzpomínkou na tátu, chci skončit. S oblibou doplňoval kdysi populární heslo »Já jsem horník, kdo je víc« dodatkem, že »dva horníci«.
  • 2. K 1. máji patří také nezávazné studentské radovánky. Říkali jsme recese, ještě když se za toto libozvučné slovo neschovávala dnešní hospodářská krize. Vzpomínám proto rád na stavění a hlídání májky u nás doma, ale i na její kradení v sousední vesnici. Druhý den, když jsme byli unaveni po probdělé noci, nám ji kluci ze sousedství zase odnesli. To se opakovalo ještě párkrát, až z májky zbyl pouze třímetrový kousek. To patří k mládí. K 1. máji patří i láska, která je v ten den každoročně blízko. Nejde o to, že i letos, jako každý rok, políbím manželku pod rozkvetlou třešní, ale právě o to. Láska je dar a radost, která je paradoxně větší tehdy, když se o ni rozdělíte. A láska je taky lékem, který umenšuje starosti a bolest, když se o ně můžete podělit. Abych napodobil tátu, tak s klasikem opakuji, že »básníci to nevytrhnou«, a dodávám, že bez nich by bylo smutno.

Stanislav Grospič (spravedlnost)

  • 1. První máj je celosvětově uznávaným a respektovaným Svátkem práce. A přes svůj mezinárodní původ v brutálně potlačené stávce dělníků za osmihodinovou pracovní dobu v Chicagu roku 1886 má bohatou historii i v českých zemích. Jak nadšeně jej Jan Neruda popisoval roku 1890 na Střeleckém ostrově. Tento svátek pro mě znamená úctu k lidské práci a potřebu vzájemné lidské solidarity. V dnešní době krize, Nečasovy vlády, je osmihodinový pracovní den trhací kalendář. Mohl bych přidávat další »populární« opatření dnešní vládní pravice. Za co tedy musejí dělníci a ostatní pracující znovu bojovat? Za osmihodinový pracovní den a odpovídající mzdu či plat za odvedenou práci. To je jedna z nejaktuálnějších potřeb!
  • 2. Pro mnohé lidi 1. máj spojuje představy času lásky, kvetoucího jara, překrásně vyznané v Máchově Máji. Také tato zvyklost má svou krásnou máchovskou tradici a zapadá i do pojetí Prvého máje jako Svátku práce. Protože láska a práce k člověku patří, a nedostává-li se mu jich, musí za ně bojovat.

Vladimír Koníček (informatika)

  • 1. V posledních deseti letech především starost, jak oslovit účastníky prvomájových oslav. Mrzí mě, že Svátek práce neslaví společně komunisté, sociální demokraté, národní socialisté nebo anarchisté.
  • 2. Toto spojení nijak intenzivně neprožívám a neprožíval jsem je, ani když jsem byl mladší. S ženou jsme na Petřín k Máchovi nechodili (možná to bylo tím, že jsme studovali v Brně), ani žádné líbání pod rozkvetlým stromem.

Pavel Hojda (doprava, průmysl a obchod)

  • 1. První máj je pro mě především oslavou Svátku práce a jsem rád, že KSČM tuto tradici neustále drží. Co mě ale mrzí, je fakt, že 1. máj neoslavují, alespoň ne v takové míře, zejména pracující všech kategorií. U nás v Karlovarském kraji se oslav zúčastňují většinou starší lidé. Výjimkou je Aš. Oslavit 1. máj tu přicházejí celé rodiny, dá se říct, že jde o akci, na níž se schází vskutku celá Aš. Je to vždy nejen oslava Svátku práce, ale i oslava jara.
  • 2. Samozřejmě v mládí, hlavně když vyšlo počasí, jsme si vždy, parta kluků a samozřejmě i děvčat, šli někam sednout, anebo jsme si vyšli do přírody. Rád na to vzpomínám, ale jinak si nepamatuji, že bych zrovna v této době »tokal«. Ženil jsem se ve 22 letech, a tak jsem měl toto období za sebou poměrně rychle.

Václav Homolka (školství a tělovýchova)

  • 1. V souvislosti s 1. májem se mi okamžitě vybaví průvody, kterých jsem se jako kluk zúčastňoval. Jednotlivé závody prezentovaly výsledky své celoroční práce, oslavy byly spojeny i s návštěvou těchto podniků, což se nám hodně líbilo. Těšili jsme se nejen na dárky a různé suvenýry, které jsme tam dostali, ale získali jsme také představu o tom, kde naši rodiče pracují. Z poslední doby velmi rád vzpomínám na loňské oslavy 1. máje, kterých se v našem regionu zúčastnil i Vladimír Remek. Navštívili jsme tři města a lidé měli ze setkání s naším prvním kosmonautem skutečně velkou radost. Byl to moc hezký pocit.
  • 2. Májová láska by podle mého soudu neměla být spojována pouze s láskou mileneckou, mělo by jít o lásku ve všech podobách. Mám na mysli především lásku k práci, která se z našich životů hodně vytrácí. Mně se v této souvislosti vybaví především to, jak se práce znevážila, a to mě trošku mrzí. A pokud jde o májové tradice, ty dodržuji. Třešeň mám na zahrádce a jsem tedy připraven.

Zdeněk Maršíček (vnitro)

  • 1. První máj vnímám jako den, který symbolizuje dlouhá léta zápasů za sociální spravedlnost, rovné šance a důstojný život. Je to také příležitost vyjádřit protest proti politice pravice, která občany připravila po roce 1989 o právo na důstojné pracovní podmínky a spravedlivou odměnu za práci, právo na důstojné prožití stáří, právo na rovný přístup ke vzdělání a kvalitní zdravotní péči nebo právo na pomoc v nemoci. Proto se každoročně s manželkou zúčastňujeme na 1. máje akcí, které pořádá KSČM. Samozřejmě se mi také vybaví hezké jarní počasí, rozkvetlé stromy, jarní příroda a příležitost strávit tento den s rodinou a přáteli.
  • 2. »Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas.« Již od dob Karla Hynka Máchy si mnoho lidí spojuje 1. máj s láskou. První máj je ten nejromantičtější den v roce. Váže se k němu na rozdíl od Valentýna i několik typicky českých tradic.

Jiří Maštálka (evropská politika a EU)

  • 1. V souvislosti s 1. májem se mně především vybaví, že už bývá teplo a optimistická nálada. Ale samozřejmě především oslavy Svátku práce, jehož důležitost a vážnost v historických souvislostech si zejména ve společnosti, ve které žijeme, člověk připomíná intenzivněji. Půlmilionová armáda nezaměstnaných v ČR by jistě ráda slavila Svátek práce, kdyby práci měla. A také se mně vybaví solidarita, a to spontánní radost, kterou jsme při oslavách tohoto svátku, stejně jako při oslavách Dne vítězství Rudé armády nad fašismem prožívali v době mých studií v Sovětském svazu. Nebyla to jen naivita mládí, teprve teď člověk začíná rozumět obsahu některých slov, zejména solidarita, mír a úcta k práci.
  • 2. Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč je láska spojována jen s Prvním májem. Lidé se milují v jakémkoliv ročním období, akorát to možná v zimě není tolik vidět. Teď jsem si stačil všimnout, jak bohatá zima byla na lásku, když potkávám šťastné maminky s kočárky nebo v očekávání. První máj a láska, to je především Karel Hynek Mácha a jeho Máj, ale jinak by měla být láska každodenní součástí života.

Alexander Černý (obrana)

  • 1. První máj je pro mě v posledních letech symbol zvýšeného ruchu a tempa. Na celý den je naplánována řada akcí, což s sebou nese jisté napětí, aby všechno dobře dopadlo. Na druhou stranu to však přináší i pocit příjemného uspokojení, protože mám možnost setkat se s obrovským množstvím přátel v jednom jediném dni. Je to Svátek práce, a pro mě vysoce pracovní den, protože čím lepší příprava na tento den je, tím lepší je i jeho průběh.
  • 2. Bylo by krásné, kdyby 1. máj jako symbol jara a lásky převažoval nad pracovními povinnostmi, ale tak tomu není. Snažím se proto, abych alespoň v závěru tohoto mimořádného dne stihl i tu druhou »povinnost« a našel rozkvetlou třešeň. I když letos mám obavu, že žádná ještě nepokvete.

Miroslav Opálka (práce a sociální věci)

  • 1. Pokud mám zavzpomínat, co se mi vybaví pod pojmem 1. máj, pak musím odpověď časově rozčlenit. V dětství to byl průvod. Úchvatný, barevný a veselý, který jsem sledoval z chodníku a těšil se nejvíce na nápadité alegorické vozy. Z následující doby se mi vybavují i prvomájové přípravy, kdy jsme zhotovovali různá mávátka a výzdobu do průvodu, neboť jednotlivé školy soutěžily, která bude lepší. Svou účast v průvodech jsem s přibývajícími léty vnímal proměnlivě. Dlouhá čekání na seřadištích a nezřídka i chlad ubíraly na vnímání slavnostní atmosféry. Vše však napravily dnes již neopakovatelné odpolední májové veselice. Když jsem byl později - jako svazácký funkcionář - členem komisí, které oslavy prvních májů organizovaly, zatížila mne velká zodpovědnost. Obával jsem se, zda klapnou dohody, ale i počasí, a vše dobře dopadne. Nad významem, historií a posláním 1. máje jsem se podrobněji zamýšlel až v době, kdy jsem si připravoval svá veřejná prvomájová vystoupení, což platí dodnes. Do roku 1989 jsme větší pozornost věnovali poctivé práci lidí, jejím výsledkům a oceněním. Převládala mírová hesla a vzpomínky na významné události nebo výročí dělnického a komunistického hnutí. Nyní se vracíme tematicky do doby, kdy se Svátek práce začal slavit. Navzdory tomu, že se namísto obyčejné lidské práce oslavují v médiích celebrity, význam práce u široké veřejnosti získává znovu neformální uznání, neboť její ztráta přináší statisícům domácností nemalé útrapy. A tak vidíme, že se na stovkách míst v naší republice v tento sváteční den poctivá práce, která jediná tvoří nové hodnoty, skutečně oslavuje. Není to tak velkolepé jako před 23 lety, avšak velmi upřímné a potřebné. Lidé se mezi sebou pozdraví, atmosféra mezi zúčastněnými je posilující, přátelská, ale kritická k vývoji v naší společnosti, neboť menšina stále bohatne a většina neprivilegovaných i stát naopak chudnou. Občané jsou oprávněně nespokojení.
  • 2. Kdo by neznal a komu by se nevybavil Máchův Máj. Ano, právě toto období je předurčeno k lásce. Všechny ty něžné scenérie kvetoucí přírody spolu s opojnými vůněmi nejen třešňových květů probouzí v lidech mnohem více než v kterémkoliv jiném období roku touhu po vzájemném souznění a citu. A tato skutečnost, jak víme, není jen výsadou mladých. Láska totiž kvete v každém věku, bez ohledu na politické poměry. Je krásné, že symbolem lásky se díky básníkovi stal právě 1. máj. Nikomu tak nic nebrání společně oslavit Svátek práce i svátek zamilovaných.

Soňa Marková (zdravotnictví)

  • 1. Vybavuji si zvuky řízných pochodových písní, které mě jako malou budily, protože jsme bydleli těsně vedle velké továrny, odkud brzy ráno vyráželi pracující a alegorické vozy do průvodu. Dnes už tento podnik zeje prázdnotou. Jeden velmi neobyčejný prvomájový den jsem prožila v době svého pětiměsíčního vysokoškolského studia ve Volgogradu. Protože jsme se v průvodu sešli studentky a studenti z celého světa, byla to opravdu neuvěřitelně pestrá a veselá směsice zpěvu, tance, pohody… a odpoledne nechyběla romantická jarní procházka kolem Volhy. Z doby nedávné mám, bohužel, pár nemilých vzpomínek na vulgární nadávky a nenávist v očích mladých antikomunistů, kteří nám v Náchodě každoročně agresivně narušovali naše prvomájové manifestace. Teď už ale konáme naše První máje za pomoci hasičů a sportovců v Jaroměři–Jezbinách. Kromě diskusí ve speciálním »politickém« stanu se lidé mohou bavit při příjemné hudbě, tanci nebo při nohejbalovém turnaji. Děti si užívají soutěží, her, hasičské techniky a nechybí ani opékání prasátka. Všichni společně si prožijeme krásné májové odpoledne. Doufám, že i letos tradičně slunečného.
  • 2. Díky Máchovi a jeho nesmrtelné básni se nám První máj bude spojovat s láskou asi navždy. Naštěstí existuje mnoho druhů lásky. Nemusíme tedy pouze čekat pod rozkvetlou třešní na sladký polibek od stejně rozechvělého partnera a můžeme si tento výjimečný den užít lásku ve všech rozmanitých podobách.

Kateřina Konečná (životní prostředí)

  • 1. Asi bych lhala, kdybych tvrdila, že mi myšlenka na 1. máj v první vteřině nezahřeje romantickým závanem srdce. Těžko bych však mohla mluvit o citlivé duši a zapomínat, že 1. máj je i pro mě především také symbolem boje za práva všech, komu byla (a stále jsou) upírána. A to obzvlášť v čase, kdy jsou v důsledku globalizace a hospodářské krize obřích rozměrů záměrně přehlížena nebo dokonce bezohledně utlačována. První květnový den mi tedy připomíná, že i já chci přispět alespoň svými omezenými možnostmi, aby pro naše potomky 1. máj skutečně znamenal jen láskyplné myšlenky. A boj za sociální spravedlnost, aby pro ně byl v této souvislosti jen jakási pasáž historie, nikoli realita.
  • 2. Žádné jiné datum v roce v nás nevyvolá ty rozněžnělé pocity, vzpomínky na lásku, případně oslavu současné lásky. První máj není totiž jen svátkem zamilovaných, ale i těch, kteří již dokážou ocenit lásku zralou. A je jen dobře, že v zemi Karla Hynka Máchy stále odoláváme nepřirozeným komerčním vlivům odkudsi ze zámoří. Sebedražší dárek totiž nenahradí polibek pod rozkvetlou třešní nebo břízkou…

Marie KUDRNOVSKÁ a Jana DUBNIČKOVÁ