Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládní protikrizový balíček podnikatelům nepomůže

28. 4. 2009

Rozhovor Haló novin s poslancem Miroslavem Opálkou (KSČM)

Mohlo by se zdát, že vracet se k protikrizovým balíčkům odstupující koaliční vlády je zbytečné.

Prostě jsou a hotovo. Jak se na ně jako místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii, resort práce a sociálních věcí díváte?

Tak k nim není možné přistupovat. Něco z nich si asi zaslouží naši podporu. Ale rozhodně to neplatí například o vládnímu návrhu zákona o slevách na sociálním zabezpečení a státní politice zaměstnanosti. Jsou slevy pro zaměstnavatele opravdu zázračným lékem, který sníží nezaměstnanost? To je opravdu důležitá otázka...

Pokud vím, tak návrh vychází z jakési úvahy, že snížením ceny pracovní síly se zvýší konkurenceschopnost firem...

Takový argument nemá racionální základ. Čistý průměrný výdělek v České republice je podle posledních údajů OECD až šestý od konce hodnocených 30 zemí. Cena práce v České republice včetně odvodu na pojistné je výrazně nižší než cena práce v tzv. vyspělých zemích EU 15. Tak o jakém zvýšení konkurence vlastně hovoříme?

Na konkurenci uvnitř České republiky případná změna nemůže mít také vliv, neboť podmínky budou plošné - pro všechny stejné. Nepůjde ani o výrazný příspěvek na školení zaměstnanců namísto pracovní činnosti, který by v takovýchto případech doplňoval dotace z Evropské unie.

Ale tvrzení, že to umožní zaměstnavatelům nepropouštět méně kvalifikované pracovníky, vypadá velmi příjemně. Nebo se pletu?

Je to jinak. Toto tvrzení se totiž opírá o propočet, že průměrný zaměstnavatel ušetří měsíčně na jednoho zaměstnance zhruba 360 korun. To však firmě v problémech s odbytem opravdu nepomůže. Ale tzv. zdravé firmy nebudou váhat a využijí tohoto přechodného opatření k řešení dopadu krize tím, že budou přeřazovat své zaměstnance do nižších platových tarifních tříd, to je pod násobek 1,15 procenta průměrné mzdy. Tak totiž tito zaměstnavatelé dosáhnou na maximální 25procentní slevu z vyměřovacích základů svých zaměstnanců. A právě to je dle mého názoru vážné nebezpečí. Ve využití krize pro zvýšení vlastních zisků!

Můžete to prosím vysvětlit?

Samozřejmě. Mám-li užít nějaký příměr, tak jde vlastně o další zavedení stropu na odvody mezd, tentokrát však zdola. Zisky z těchto stropů však nepoplynou do peněženek zaměstnanců jako u vysokopříjmových skupin, ale do zisku zaměstnavatelů. Peníze nakonec budou chybět státu na sociální transfery a v tom je efekt obou stropů stejný. Vlastně nic sociálně neřeší.

Jak tuto situaci vnímají komunističtí poslanci?

Z pohledu KSČM, nejen poslanců, jde o další útok na státní či veřejné zdroje. Ochromování příjmů vybíraných za účelem solidarity zdravých s nemocnými, zaměstnaných s nezaměstnanými, ekonomicky aktivních se seniory či zdravotně handicapovanými, ale také bohatých s chudými, je dlouhodobým programem pravicových stran. To vnímá i většina odborových svazů. A není to jenom záležitost České republiky.

Dopad všech doporučených opatření do státního rozpočtu České republiky vládní úředníci odhadují až na minus 18, 19, ale i 20 miliard. Připadá mi to jako věštění z křišťálové koule, jde zřejmě jen o odhad.

Kde se dopad tohoto odhadu projeví nejvíce?

Dobrá otázka. Projeví se totiž tam, kde peníze chybí. Na státní podporu zaměstnanosti se už dnes vybírá pouze 1,2 procenta, na nemocenské pojištění činil odvod ještě loni celkově 4,4, letos je to jen 2,3 procenta, příští rok to bude už jen 1,4 procenta. Důchodový účet je hlídán ostřížím zrakem a je jasné, že vysoká nezaměstnanost vygeneruje deficit i při výběru 28 procent z vyměřovacích základů. Už opravdu není z čeho ubírat. Ti, kteří s tímto nápadem přišli, to ví velmi dobře. Ostatní to možná neví, i když tomu nevěřím, ale budiž... Jistě to však alespoň tuší.

Existuje podle vašeho názoru nějaké efektivní řešení?

Samozřejmě. Hovořil jsme o nich počátkem dubna na schůzi sněmovny. Odstraňme nejdříve stropy na odvody na sociální zabezpečení, státní politiku zaměstnanosti a všeobecné zdravotní pojištění pro zhruba 50 či více tisíc nejbohatších. A hledejme finanční prostředky pro vícezdrojové financování ohrožených skupin občanů. Ubírat peníze ze současných solidárních příjmů je naprostý nesmysl.

Poslanecký klub KSČM není proti efektivní podpoře, která udrží zaměstnance v pracovním procesu. Nesmí však jít o fikci, která je doprovázena nedůvěryhodnými odhady o udržení desetitisíců ohrožených občanů v zaměstnání. Nesmí jít o zneužití krize k prosazování jiných zájmů, i když zatím s dodatkem dočasnosti. Navrhovaná změna je totiž pro drtivou většinu zaměstnavatelů nepodstatná. Kladně se k ní v průzkumu vyjádřilo necelých osm procent zaměstnavatelů! Ví totiž, že to není systémová podpora odbytu jejich produkce.

Vaše názory a názory poslaneckého klubu KSČM se ale budou jen těžko prosazovat...

Víme to, ale to neznamená, že k tomu můžeme mlčet. Návrh je jednou z vlajkových lodí ODS v takzvané bitvě s rostoucí nezaměstnaností, obecně pak se současnou krizí. Proto ODS vyjednává o podpoře pro tento svůj návrh s ČSSD, a asi úspěšně. I náš poslanecký klub navštívil místopředseda vlády Petr Nečas (ODS). Vedla se debata, ale my tento návrh samozřejmě nemůžeme podpořit. Navržené řešení by si totiž vyžádalo mimo jiné i další navýšení finančních prostředků pro Českou správu sociálního zabezpečení k nutným technickým změnám ve výši asi 40 milionů korun. Přitom situace v České správě sociálního zabezpečení je vzhledem k změnám prosazeným koaliční pravicovou vládou hektická. Snižuje se počet pracovníků a ti, kteří zůstali, jen díky přesčasům zvládají nový systém nemocenského pojištění. Lidí je prostě méně, ale nových úkolů více.

Jsem laik, přesto mám pocit, že odstupující vláda dělala vše pro to, aby dokázala, že státní správa není schopná úkoly zvládnout a proto bude třeba zapojit soukromé subjekty, které ji nahradí. Doufám, že se mýlím...

Ne, máte podle mého názoru pravdu. I já se domnívám, že vláda státní správu úmyslně zneschopňuje , aby mohla její činnost nebo část její činnosti přenést na privátní sektor. Vše tomu nasvědčuje - ubrat peníze, ubrat zaměstnance, ať se každý občan stará sám o sebe. To už mnohokrát v minulosti z úst politiků pravicové koalice zaznělo. Další redukce veřejných zdrojů pro solidární korekce a dávky je pro KSČM opravdu nepřijatelná, ač je zabalena do hezkých slov. Jsme připraveni diskutovat ve výboru o problému, jak řešit nezaměstnanost. Ale ne na úkor sociálních transferů.

28. dubna 2009, Jiří JANOUŠKOVEC