Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žežulková: Jistotu pro lidi práce

30. 3. 2010

Z vystoupení Věry Žežulkové, místopředsedkyně ÚV KSČM, na 10. zasedání Ústředního výboru KSČM v Nymburce.

 



Kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny vrcholí. Jsme si vědomi, že v důsledku odložení voleb a protahováním kampaně roste i únava celého aktivu lidí, kteří se na volbách podílejí. Přesto vás prosím, zmobilizujte všechny síly! Máme šanci… Využijme toho a připravme si tak co nejlepší start pro podzimní volby!

 

Kampaň nám poněkud komplikuje i fakt, že musíme paralelně připravovat volby podzimní. Je nejvyšší čas pro sestavení kandidátek do obecních zastupitelstev. Řada okresů tuto práci již zahájila, někteří to již mají víceméně pohromadě. Ale jiní to odkládají, a to je nebezpečné. Začít s tím až po volbách do PS je pozdě. Využijme k sestavování kandidátek do obecních zastupitelstev i kontaktní kampaně k volbám do sněmovny! Budeme při ní hovořit s lidmi, kteří se k politice naší strany hlásí. Zkusme alespoň některé z nich přesvědčit, aby se do ní také sami aktivně zapojili, a to zejména v obcích, kde nemáme žádné členy! Naším cílem je nejen udržet, ale v rámci možností také zvýšit počet těchto kandidátek. Velmi mě těší, že se najdou okresy, kde nám již nyní signalizují, že se jim to podaří.

 

Výkonný výbor projednal teze k obecním volbám a jsou k dispozici. Projednal i rámcovou koncepci volební kampaně k volbám do obecních zastupitelstev, Zastupitelstva hl. m. Prahy a do Senátu. ÚOVŠ také již dvakrát projednával strategii a taktiku k volbám do obecních zastupitelstev, všichni členové ÚOVŠ ji mají k dispozici a bude zařazena na příští jednání VV ÚV KSČM. Ústřednímu výboru jsme se však rozhodli všechny tyto materiály předložit až v červnu, kdy budou definitivně upraveny v souladu s politickou situací po volbách do Poslanecké sněmovny.

 

Letošní rok je plný kulatých výročí. V kampani jsme ponechali prostor na akce, které se vážou na 65. výročí osvobození. Počítáme se »štafetou« k osvobození, na níž jsme se dohodli s KSS. V Ústeckém kraji, např. v Děčíně, plánují i společné aktivity s Die Linke. Toto výročí je důležité i pro volby, i ono pomáhá bourat lživé vnímání minulosti.

 

Také Svátek práce má významné, stodvacetileté výročí, a to je aktuální zvláště v současné době, kdy ČR v důsledku krize, prohloubené špatnou politikou všech předchozích vlád, dosáhla rekordní nezaměstnanosti. Měli bychom být schopni toho všeho pozitivně využít, abychom přesvědčili co nejvíce levicových voličů, aby šli k volbám a dali svůj hlas tomu, co nejvíce potřebují – práci a sociálním jistotám!

 

Dnes vám předkládáme také návrhy na kandidáty do Senátu. Navržení kandidáti sice většinou nejsou lidé známí celostátně, ale jsou to vesměs lidé pracovití, slušní, mají mezi občany ve svém okrese kredit například díky dlouholeté práci v obecním zastupitelstvu, znají je mnozí lidé v jejich volebním obvodu. Zaslouží si naši plnou podporu. S takovými kandidáty jsme již dříve prorazili a můžeme to zopakovat. Věřím, že dokážeme plně využít k jejich prezentaci i probíhající kampaň do PS. Všem navrženým kandidátům přeji úspěch, který by byl úspěchem nás všech…

 

I když občas i mezi námi zaznívají i disonance, pevně věřím, že je dokážeme překonat a do voleb půjdeme jako kolektiv, který v zájmu společného výsledku bude táhnout za jeden provaz. Dokažme ostatním, že naše strana je v současném politickém chaosu a marasmu bodem stability, jistoty a slušnosti, a že tuto jistotu chce ne pro sebe, ale především pro lidi práce v celé naší zemi. I tím můžeme získat více lidí, než se může na první pohled zdát.

 

autor: Věra Žežulková, místopředsedkyně ÚV KSČM