Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ke změně politiky je třeba využít voleb

Rozhovor Haló novin s Vojtěchem Filipem, předsedou ÚV KSČM

Takové přehlížení zájmů lidí jsme tu za 20 let ještě neviděli!

Voličům KSČM upřímně doporučuji udělat křížek v okénku KSČM a zvolit kandidátní listinu jako celek *Na kandidátkách máme vysoce kvalifikované lidi *Společně můžeme vytvořit takový Senát, který bude pojistkou proti aroganci vlády *Je třeba obrátit politiku, zapřít se, jít k volbám a volit KSČM.

Když jsme spolu mluvili před měsícem, zdůraznil jste, že volební kampaň KSČM pro komunální a senátní volby bude stejně jako ta předchozí, především kontaktní, založená na přímé komunikaci s občany, řekněme - v terénu. Jaká byla kampaň KSČM a jak na ni veřejnost reagovala?

Ze zkušenosti jednotlivých kandidátů, nakonec i mojí, i když nekandiduji, vyplývá, že lidé jsou mnohem vnímavější k argumentům KSČM. Zejména proto, že u části obyvatelstva je velká deziluze z chování vládní koalice. Žádná pokora, žádné plnění volebního programu, okamžité odpoutání od jakéhokoli slibu vlády, vlastně od slibů politických stran, které daly před volbami. Zejména je to velká deziluze z chování strany Věci veřejné a ODS. Občanští demokraté, přestože nevyhráli volby, jsou ještě arogantnější než za Mirka Topolánka. A Věci veřejné absolutně odmítly plnění vlastního volebního programu. O nějaké nové komunikaci ve sněmovně, slibované před volbami, nemůže být ani řeč. Konec vulgarity, neochota ke komunikaci, pohrdání opozicí? Na tyto sliby se zapomnělo okamžitě. Přímou ukázkou arogance je chování vlády k demonstraci 40 tisíc odborářů 21. září. Takové přehlížení zájmů lidí jsme tu, podle mne, za 20 let ještě neviděli! Jejich odpověď na zmíněnou demonstraci zní – My máme ve sněmovně 118 hlasů!

Někteří poslanci asi budou ve svých volebních obvodech velmi těžko vysvětlovat svým voličům, že se chovají tímto způsobem. Pokud strana Věci veřejné opravdu začne stoprocentně plnit volební program ODS a TOP 09 a na svůj zcela zapomene, čeká ji možná nejen stejný, ale zřejmě i rychlejší osud než Stranu zelených.

Máte na mysli třeba předložení návrhu zákona o obnovení anonymních akcií?

Přesně tak. Novela prakticky vrací do hry možnost, kdy se o veřejné zakázky mohou ucházet i firmy s anonymními akcionáři. A Věci veřejné před volbami přece volaly po co nejprůhlednějším zadávání veřejných zakázek, boj s korupcí byl jejich přímý volební slib! A jak se chovají dnes? To je »superdinosaurismus«. Odůvodnění předkladatelek přece bylo k smíchu. Už to ani nebyl rozpor mezi slovy a činy, bylo to popření volebního programu strany Věci veřejné. Stejně tak mluvit před volbami o zrušení poplatků a po nich přikyvovat jako kašpárek zvýšení poplatku za denní pobyt v nemocnici na 100 Kč, nestarat se o cenu energie…, to opravdu hraničí s pohrdáním občany.

Uvědomují si to vůbec voliči?

Na každém setkání, ať už jsem byl - jen namátkou v poslední době - v Milovicích, Českém Krumlově, Strakonicích, Blatné, v Táboře, všude se setkávám s tím, že lidé velmi negativně reagují na to, jak se vládní koalice chová. Je to velmi živé, protože od slibu k jeho porušení uplynula hodně krátká doba. Potěšilo mě zejména u mladých lidí, jak odborně argumentovali. Dokonce si myslím, že nám to přineslo nikoli jen voliče, ale přímo nové kandidáty. Třeba v Blatné je na kandidátní listině pro komunální volby vynikající skupina čtyř mladých lidí ve věku od 21 do 31 let. Jsou velmi radikální a na rovinu říkají, že jde o jeden z důvodů, proč jsou na kandidátní listině KSČM.

Dalo by se předpokládat, že v situaci, kdy koalice dusí většinu občanů, opozice, tj. levicová KSČM a středolevá ČSSD, bude držet víc pohromadě. Zatím mi to tak nepřipadá, ani pokud jde třeba o předkládání návrhů ve sněmovně. Zdá se mi, že ČSSD velmi rychle předložila i řadu návrhů, které jsou v preferenci KSČM a s kterými poslanci KSČM už v minulých volebních obdobích přišli, »nevyzobali« i část programu KSČM?

Možná to řeknu až příliš ostře. Ale musím. Ano, sociální demokracie si v případě svého volebního programu minimálně půjčovala náš volební program, nemám-li rovnou říci, že ho vykrádala. A teď nadbíhá straně Věci veřejné. Je pro to mnoho důkazů.

Například?

Třeba při volbě a podpoře kandidátů do stálých delegací Poslanecké sněmovny. Ať už jde o Radu Evropy, nepodpoření našeho kandidáta na funkci předsedy Stálé delegace OBSE, i když nám, podle principu poměrného zastoupení, které v delegaci musí být podle statutu OBSE dodrženo, stejně jako musí být dodrženo v Radě Evropy, patří.

Bezprostředně po volbě mi předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že to tak nenecháte. Co jste tedy učinili?

Tady musela KSČM sáhnout k prostředku, který běžně nevyužívá. Podali jsme stížnost na postup našich parlamentních kolegů ve věci obsazení Stálé delegace Rady Evropy. Je to společná stížnost předsedy poslaneckého klubu Pavla Kováčika a moje. Obdobná stížnost tam poputuje i od kvestora Evropského parlamentu, europoslance Jiřího Maštálky. V tomto ohledu je arogance vládní koalice skutečně veliká.

Říkal jste, že ČSSD nadbíhá straně Věci veřejné. V koalici to určitě zadrhává. ODS se nelíbí ministr vnitra Radek John, jeho řízení resortu. V tom si ČSSD a ODS notují. Necítíte v této i dalších věcech přece jen nějaké tiché namlouvání? Velká koalice by se oběma stranám možná v budoucnu víc hodila než ta, co je dnes…

Pod povrchem otevřených střetů podle mě skutečně v ODS i ČSSD existuje skupina lidí, která o velké koalici dál mluví jako o reálné šanci po krachu současné koalice. Rozpory v koalici ODS, TOP 09 a VV jsou velké zejména proto, že rozdělení teritorií v ní v podstatě nefunguje. Pokud jde o atak na Radka Johna, nevnímám to jako útok na jeho post ministra vnitra kvůli tomu, že by snad on sám byl namočen do kauzy bezpečnostní agentury ABL v odposlechu jiných politiků. Ale on se jako předseda politické strany k ní nevyjádřil. Ani nevyzval svého člena a ministra, bývalého jednatele společnosti ABL, kterého nominoval do vlády, aby tak učinil. Tato společnost podle mě porušila zákony ČR. Odposlouchávat cizí hovory je určitě trestný čin. Pokud mají být nasazeny odposlechy, je to možné jen orgány Policie ČR se souhlasem státního zastupitelství podle zákona. Jde jednoznačně o to, že stát by měl zkoumat licenci ABL a pan ministr John by, jako předseda politické strany, měl říci, jestli člověk, který jako tehdejší jednatel určitě věděl o tom, že firma, kterou řídí, porušuje zákon, může být dál ministrem. Nemyslím si, že by snad ministerstvo vnitra neměly mít v resortu Věci veřejné, jde o dohodu uvnitř koalice, která může být pouze v rámci koalice, ale jde o to, zda konkrétní člověk dělá svou práci, jak ji dělat má. Zde je evidentní, že člověk na postu ministra vnitra, který je předsedou politické strany a místopředsedou vlády, se nijak nezachoval k člověku, odpovědnému za porušování zákona, kterého jako předseda strany nominoval. Prohlášení celé vládní koalice, že je to třeba řádně vyšetřit, však směřuje k tomu, aby vyšetřování překročilo termín konání druhého kola senátních voleb. To je jejich cíl.

Než se vrátíme k volbám, můžete ještě říci, jaká je nyní spolupráce v opozici, spolupráce opozice vůči koalici? Funguje nějak?

Výsledek je zatím hubený. Ale myslím, že realita donutí sociální demokracii, aby lépe koordinovala kroky s naším poslaneckým klubem a aby i opozice byla schopna jednotného vystoupení. Podobně jako to dokázaly odbory, které určitě nemají jednobarevný politický nátěr.

Podle průzkumů zatím chce jít ke komunálním volbám lehce přes 40 procent voličů. Lidé jsou naštvaní na politiky a také si myslí, že stejně nemohou nic změnit…

Jsem přesvědčen o tom, že ti, kteří nechtějí přijít k volbám, riskují velmi mnoho. Pokud má dojít ke změně politiky, má jít o politiku demokratickou, nikoli jen o demokraturu.

Co tím označením myslíte?

Vytvoření jakýchsi institucí, které nenaslouchají občanům, neslouží jim a vytvářejí model »ti nahoře« a »ti dole«. Myslím si, že je ke změně politiky třeba využít voleb. Pokud to neuděláme, tak jak říká předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, budeme muset zvolit cestu, kdy budou muset nespokojení lidé vyjít do ulic. A demonstrace se přece jen organizuje mnohem těžším způsobem než několik desítek minut, které trvají dva volební dny.

To nepochybně. Jste zkušený politik, doporučte, prosím, voličům, jak volit…

Především občanům doporučuji, aby nezůstali doma a šli volit. V komunálních volbách nikdo nemůže obchodovat s volebními lístky, protože kandidátky všech politických stran jsou na jednom archu. Voličům KSČM upřímně doporučuji udělat křížek v okénku KSČM a zvolit kandidátní listinu jako celek. Základní organizace věnovaly z drtivé většiny obrovskou pozornost výběru kandidátů, hodnocení jednotlivých zastupitelů z minulého volebního období, doporučily nové kandidáty. Kandidátní listiny jsou sestaveny v pestré věkové škále a sociální struktuře. Naše organizace vybraly jak lidi zkušené, tak ty, kteří sice v politice teprve začínají, ale mají obrovskou chuť do práce. To je velká devíza, protože předpokládaná nízká volební účast spíše ukazuje na skepsi občanů. Ale ti, kteří jsou na našich kandidátních listinách, jsou přesvědčení zastánci toho, že je třeba něco dělat. Proto opakuji - doporučuji volit celou kandidátní listinu KSČM.

Řada lidí chce jít volit komunální politiky s tím, že si vybere z jednotlivých kandidátek lidi, které zná jako své sousedy v obci, zná jejich práci, které si váží…

To je samozřejmě možné. Je to způsob, který dokonce preferují ti tzv. nezávislí odborníci. My ale garantujeme jednotu odbornosti a političnosti našich kandidátů. A také garantujeme pomoc našim zastupitelům, až nastoupí do funkcí. Celá struktura strany bude pracovat na tom, aby volební program mohli plnit. Mají jisté zázemí, nejde o jednotlivce bez odborné opory. Nabízíme spolupráci a pomoc i bezpartijním, kteří budou zvoleni a budou chtít spolupracovat s KSČM. Pokud nemáme v některé obci samostatnou kandidátní listinu, jistě naši členové budou volit podle svého přesvědčení a toho, jak se konkrétní kandidát staral o zájmy občanů, nikoli jen o zájmy své. Což někteří tzv. politici současné doby velmi rádi dělají.

A pokud jde o výběr kandidátů na senátory ve 27 obvodech?

KSČM navrhla politicky kvalifikované a odborně zdatné kandidáty, kteří netrpí tím, že by snad neměli politický názor. Billboardy, na kterých vidím nabídku odborníků, nikoli politiků, považuji za hloupé. Otázka politiky, orientace v politice, je otázka sociální inteligence, toho, jestli onen konkrétní kandidát rozumí lidem. Může to být odborník na matematiku, na dopravní stavby, ale když tyto dopravní stavby nebudou sloužit lidem, ale jen firmám, které staví zakázky, bude to odborník, který v politice nemá místo. To je trapná představa některých tzv. nezávislých kandidátů nominovaných lobbistickými skupinami.

Kdežto KSČM představila voličům kandidáty, u kterých je zaručena jednota odbornosti a političnosti. To je naše velká výhoda. Proto si myslím, že v oněch 27 volebních senátních obvodech se nikdo nesplete, když dá svůj hlas kandidátovi KSČM.

Praha je výjimečná – s komunálními volbami a senátními volbami ve třech obvodech se tu konají i volby do pražského zastupitelstva. Hlavní město bylo rozděleno na sedm volebních obvodů, což prosadila ODS. Co to pro KSČM znamená?

Nyní máme na pražském magistrátu šest zastupitelů. Věřím, že máme šanci uspět i při volbách tento pátek a v sobotu. Rozdělení Prahy na sedm obvodů byl podle mě trik použití volební matematiky od současné ODS na pražské radnici. My jsme uposlechli zákon, postavili jsme sedm kandidátních listin po devíti kandidátech. Myslím si, že můžeme dokonce zvýšit počet našich mandátů, i když to bude zejména ve středu Prahy, v jádru pravicového uvažování některých obyvatel Prahy, hodně složité. Na druhou stranu si myslím, že máme potenciál v kvalifikovaném výběru našich kandidátů. Ať už to jsou současní zastupitelé jako Marta Semelová nebo noví kandidáti, kteří jsou buď bezpartijní nebo z jiných politických stran, jako je třeba Lubomír Ledl. Na kandidátkách máme vysoce kvalifikované lidi, kteří pracovali v zastupitelstvech obvodů nebo odváděli vynikající kus práce v Zastupitelstvu hl. m. Prahy. Zde bych mohl jmenovat třeba Pavla Ambrože či Milana Macka.

Co by byl pro KSČM v těchto vlastně trojích volbách úspěch a co neúspěch?

Úspěch by určitě byl, kdyby KSČM udržela nebo dokonce zvýšila počet mandátů v obcích, udržela nebo posílila pozici v Praze. Opravdový úspěch by byl, kdybychom mohli vytvořit senátní klub, dosáhli tedy počtu pěti senátorů oproti dnešním třem. To je asi to nejpodstatnější. V Praze je to velmi složité, nikdo neumí odhadnout, co vytvořených sedm obvodů udělá. Tipování se vždy vyhýbám, ale přeji pražské stranické organizaci, aby při své intenzitě práce uspěla, abychom minimálně počet mandátů udrželi. Pokud jde o Senát, máme šance na mnoha místech. Myslím, že bychom jeden mandát měli obhájit a snad se může podařit i počet mandátů zvýšit.

Premiér už je více než sto dnů u moci, koalice vládne zhruba tři měsíce. Jak hodnotíte dosavadní kroky vlády, co podle vás chystá do budoucna?

Kroky vlády posuzuji z pohledu aktivity při předkládání návrhů zákonů, při předkládání postupů, jak vyvést zemi z krize. V tom vládu hodnotím velmi negativně. Ministerský předseda dokonce veřejně prohlásil, že mu nejde o řešení krize, ale o úspory. Úspory však nic nenastartují, jen prohloubí krizovou situaci v České republice. To, že vláda téměř nic nepředkládá, však na druhé straně znamená, že se svým způsobem bojí voleb. A kroky, které drakonicky přivedou občany k nižším výdělkům, ke zhoršení jejich životní situace, budou dělat až po říjnových volbách. To je jejich neupřímnost, neférovost vůči občanům ČR.

Francouzi se bouří proti tomu, aby místo v 60 šli do důchodu až v 62 letech. U nás budou chodit muži do důchodu v pětašedesáti, ženy podle počtu dětí o něco dřív, mluví se o dalším prodlužování věku odchodu do důchodu. A občané k tomu mlčí. V nedávném průzkumu dokonce 70 procent našich seniorů souhlasí s důchodovou reformou… Nezdá se vám, že se občané chovají až příliš jako bezbranné, promiňte mi to srovnání - »ovce«?

Myslím si, že občané se lekli, žijí ve strachu a strach jim nedovoluje ozvat se tak silně, jak to udělali Francouzi. Hlášku o tom, že by se snad mohlo odcházet do důchodu i v 70 letech, považuji za provokaci proti občanům ČR. To, co vláda předvádí, chystá, o čem uvažuje, považuji za nestoudné.

Chcete ještě něco před volbami vzkázat čtenářům Haló novin, voličům KSČM a také levicově orientovaným spoluobčanům?

Snad jsem už vše důležité řekl. Proto jen zopakuji: V komunálních volbách doporučuji hlasovat pro celou kandidátní listinu KSČM. Při volbách do Senátu doporučuji kandidáty KSČM. Jsou to velmi kvalitní osobnosti.

Věřím, že voliči se přesvědčili o tom, že naše strana dodržuje slovo, že nemáme přeběhlíky, že nemáme lidi, kteří by zrazovali program. V tomto ohledu naše strana vybírala ty, na které se mohou lidé spolehnout. Můžeme společně pomoci vytvořit takový Senát, který bude pojistkou proti aroganci vlády, odmítající se svými 118 hlasy se ve sněmovně o požadavcích občanů vůbec bavit. Občané přece nezadlužili stát, zadlužily ho polistopadové vlády, počínaje Václavem Klausem a konče Petrem Nečasem – samozřejmě přes vlády ČSSD. Přestože prodaly majetek za více než dva biliony korun ještě československé měny, jako stát jsme v dalším bilionovém dluhu. Za 20 let tento majetek prohospodařili ti, co vládli. Nikoli zaměstnanci, dokonce ani zaměstnavatelé, ale vlády. A proto je nutná změna. Ti, kteří ordinují další škrty a šetření na těch nejpotřebnějších, určitě reformu ve prospěch 10 milionů lidí neudělají. Je proto třeba obrátit politiku, zapřít se, jít k volbám a volit KSČM. Nikdo jiný změnu neprovede.

13. 10. 2010Marie KUDRNOVSKÁ