Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOMUNÁLNÍ VOLBY 2010

V pátek 15. října 2010 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 16. října 2010 od 8 hodin do 14 hodin se uskuteční volby do zastupitelstev obcí, v některých místech společně s volbami do Senátu.

Kdo může volit do zastupitelstva obce?

Volit může státní občan ČR, který oslaví alespoň druhý den voleb 18. narozeniny let a v den voleb je v obci přihlášen k trvalému pobytu. Voličem je také 18letý občan jiného státu, který je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu a právo volit mu přiznává mezinárodní smlouva. Nyní je takovou Smlouva o přistoupení ČR k Evropské unii. Občané členských států EU, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, mohou, pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů, hlasovat ve volbách do zastupitelstva obce.

Jak se volič dozví, kde bude volit?

Tuto informaci by již všichni voliči měli mít k dispozici.

Jak se volí?

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem ČR. Cizinec prokáže státní občanství státu, jehož občané jsou oprávněni volit na území ČR průkazem o povolení k pobytu. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství ČR, popřípadě státní občanství státu, jehož občan je oprávněn hlasovat na území ČR, nebude moci volit. Je-li vše v pořádku, obdrží volič od volební komise prázdnou úřední obálku opatřenou příslušným razítkem.

Kdy a kde dostane volič hlasovací lístky?

Hlasovací lístky by všichni voliči již měli mít doma (termín jejich doručení vypršel včera). Při jejich poškození či ztrátě, či v případě, že je snad nedostal, může o ně volič požádat ve volební místnosti.

V jeho záhlaví je uveden název obce a počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolen. Kandidáti každé volební strany jsou uvedeni na společném hlasovacím lístku v pořadí určeném volební stranou, a to v samostatných zarámovaných sloupcích umístěných vedle sebe. Údaj o členství kandidátů v politických stranách nebo politických hnutích je na hlasovacím lístku uveden zkratkou. Pro informaci voličů jsou na zadní straně informace doručované voličům společně s hlasovacími lístky uvedeny tyto zkratky s úplnými názvy. Hlasovací lístek je na konci textu opatřen otiskem razítka obecního úřadu, který plní pro danou obec funkci registračního úřadu.

Jak upravovat hlasovací lístky?

Hlasovací lístek může volič upravit takto:

Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím dá hlas jejím kandidátům.

Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho, pro kterého hlasuje, a to z kterékoli volební strany. Zakřížkovat však může maximálně tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno.

Oba způsoby lze také kombinovat. Křížkem lze označit jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. Tak volič dává hlas jednotlivě označeným kandidátům. Ale pozor! Pokud by volič tímto způsobem označil více než jednu volební stranu nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by jeho hlas neplatný.

Důležité! Po obdržení úřední obálky musí každý volič vstoupit do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud to neučiní, nemůže hlasovat.

Může voliči někdo při hlasování pomáhat?

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do úřední obálky. Po opuštění prostoru »za plentou« obálku před volební komisí vhodí do volební schránky. Každý volič hlasuje osobně. Nemůže-li volič sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu, nemůže-li číst nebo psát, může s ním být za plentou jiný volič (ne však člen volební komise), hlasovací lístek za něj může upravit a vložit do úřední obálky, popřípadě ji i vhodit do volební schránky.

Lze volit i doma?

Ze závažných zdravotních důvodů může volič požádat obecní úřad, a ve dnech voleb okrskovou volební komisi, o to, aby mohl hlasovat doma. V takovém případě za ním vyšle komise k voliči své dva členy s přenosnou schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Je možné označit »favorita«?

Přednostní hlasy ve formě, jak je známe z voleb například do sněmovny, ve volbách do zastupitelstev obcí neexistují, jsou jen hlasy pro kandidáta. Pro každé volené zastupitelstvo je jen jeden hlasovací lístek, na kterém jsou všechny kandidující strany. Počet odevzdaných lístků se nezjišťuje, jejich počet okrsková volební komise nikam neuvádí. Každý volič má tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva, může uplatnit všechny, jen několik, nebo žádný.

Pravidla pro započítávání hlasů

Ať už se volič ve volbách do obecních zastupitelstev rozhodne pro jakýkoli způsob udělení svých hlasů, ty se započítávají zásadně jednotlivým kandidátům podle těchto pravidel:

Když volič označil jednu stranu a nic jiného, hlas se započte každému kandidátovi strany v pořadí od prvního a dále až do pořadového čísla podle toho, kolik členů zastupitelstva se volí.

Když volič označil jednu stranu a navíc její jednotlivé kandidáty, hlas se započte každému kandidátovi strany v pořadí od prvního a dále až do pořadového čísla podle toho, kolik členů zastupitelstva se volí a k původnímu označení jednotlivých kandidátů této strany se nepřihlíží.

Když volič označil jednu stranu a ještě jednotlivé kandidáty jiných stran, hlas se započte napřed každému jednotlivě označenému kandidátovi ostatních stran a poté tolika kandidátům označené strany v pořadí od prvního a dále až do počtu volených členů zastupitelstva. *Když volič označil pouze jednotlivé kandidáty (a nikoliv stranu), je jedno, zda jsou z téže strany nebo z různých stran, hlas se započte každému označenému kandidátu.

Důležité upozornění voličům! Okrsková volební komise nejdříve zjišťuje počet hlasů pro každého kandidáta jednotlivě (tzv. čárkovací metodou) a až poté počty hlasů pro jednotlivé strany jako součet hlasů pro její kandidáty.

13. 10. 2010redakční zpráva