Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vše co potřebujete vědět o volbách

 

První kolo senátních voleb a volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou dnech, v pátek 15. října 2010 od 14 do 22 hodin a v sobotu 16. října 2010 od 8 hodin do 14 hodin.

Volební místnost pro obojí volby je stejná.

POZOR! Do Senátu se volí jen v některých místech, neboť se obměňuje pouze jeho třetina!

Pokud ve vašem volebním obvodu probíhají vedle komunálních i volby senátní, rozhodně nepůjdete na dvě místa. Nebude dvakrát prokazovat svoji totožnost. Protože však jde o dvojí volby, dostane od komise dvě obálky, do kterých bude vkládat hlasovací lístky. Ta pro kandidáta do horní komory parlamentu (Senátu) bude mít žlutou barvu.

Pokud někdo vloží volební lístek do nesprávné obálky, bude volba neplatná!

Kdo může volit?

V komunálních volbách může volit nejen občan ČR, kterému bude alespoň druhý den voleb 18 let a je v obci přihlášen k trvalému pobytu, ale za stejných podmínek také cizinec, občan státu Evropské unie. A to na základě Smlouvy o přistoupení České republiky k EU. Obyvatelé Unie, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, se u nás mohou účastnit komunálních voleb, pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů.

Jaké doklady vzít sebou?

Volič musí po příchodu do volební místnosti (a to platí obecně) prokázat okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem nebo cestovním pasem ČR. Cizinec se prokáže průkazem o povolení k pobytu. Bez těchto dokladů není možné volit!.

Hlasovací lístky

Hlasovací lístky byste již měli mít doma. Posledním termínem k jejich distribuci bylo úterý 12. října 2010. Při jejich poškození nebo ztrátě může volič ve volební místnosti požádat volební komisi o jiný. Totéž platí i v případě, že jste snad hlasovací lístky domů nedostali.

Ze závažných, zejména zdravotních důvodů, může volič požádat obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat doma. Okrsková volební komise k němu vyšle dva své členy s přenosnou hlasovací schránkou.

O hlasování v cizině i doma

Do zastupitelstev obcí není možné hlasovat na zastupitelských nebo konzulárních úřadech ČR. Nemůžete do nich volit ani na tzv. voličský průkaz. Platí, že může hlasovat jen v místě svého bydliště.

Ani do Senátu není možné volit v cizině. Také hlasování v senátních volbách, které se konají každé dva roky vždy ve 27, tj. třetině senátních obvodů, se koná pouze ve volebních místnostech na území České republiky. Do horní komory parlamentu nemohou volit lidé z EU, ale jen plnoletí občané ČR. Ve druhém kole může volit i ten, kdo alespoň druhý den konání druhého kola voleb dosáhl věku 18 let. I zde platí, že bez prokázání totožnosti (platný OP nebo pas) volební komise neumožní voliči hlasovat. POZOR! Do Senátu mohou občané ČR volit podobně jako při volbách do sněmovny na voličský průkaz, pokud o něj včas (do 8. října) požádali. Osobně však lze požádat o vydání průkazu také v době mezi prvním a druhým kolem voleb!

Také pro senátní volby musí voliči obdržet hlasovací lístky nejpozději tři dny před volbami, tj. 12. října. V případě jejich ztráty či poškození je dostanou ve volební místnosti. Tam po obdržení úřední obálky vloží do úřední obálky žluté barvy jeden hlasovací lístek pro kandidáta, kterému chtějí dát hlas. Hlasovací lístek se nijak neupravuje. Do obálky také není možné vložit dva hlasovací lístky pro různé kandidáty.

Více informací na jiném místě!)

Senátní volby jsou dvoukolové

Pokud žádný z kandidátů nezíská ve volebním obvodu, kde kandiduje, v prvním kole voleb ve dnech 15. a 16. října 2010, nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, a nebude tak zvolen žádný z kandidátů, koná se druhé kolo voleb v pátek 22. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 23. října 2010 od 8 do 14 hodin. Ve druhém kole kandidují pouze dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvních dvou místech. Volební lístky obdrží lidé až ve volební místnosti.

13. 10. 2010(ku)