Jdi na obsah Jdi na menu
 


(Ne)mají být volby do sněmovny dřív?

7. 3. 2016

 

 

Politici to řekli v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Zaorálka ČR nyní potřebuje stabilní vládu dodržující pravidla. Babiš návrhem, aby byly volby již v červnu 2017 místo na podzim, reagoval na podporu omezení podnikání ministrů ze strany koaličních partnerů ANO. Jistě si uvědomuje, že vysoká podpora jeho strany se může do roka změnit. TOP 09 v pátek ve sněmovně neprosadila, aby se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy, v nichž má člen vlády aspoň 10procentní podíl, jde rovněž o firmy z Babišovy skupiny Agrofert. Z koalice pro návrh hlasovali lidovci. Babiš prohlásil, že pokud by návrh prošel, vyvstala by otázka, zda má koalice smysl. ČSSD se rozhodla, že pro návrh hlasovat nebude.

Proč komunisté na pozměňovací návrh TOP 09 šli? »Podobný návrh jsme prosazovali v předloze o střetu zájmů dávno v minulosti,« reagoval na Moravcův dotaz Filip s tím, že zákon o veřejných zakázkách je skutečně složitý. Nečasova vláda ho dovedla k paskvilu, takže ho je podle Filipa třeba změnit. »My pořád někomu vytíráme zrak, říkáme, že zákon se jmenuje tak a tak a jeho obsah máme podporovat. Ale my musíme podporovat konkrétní věci, které povedou ke snížení korupce, ke snížení střetu zájmů a k tomu, že nebudeme dál oligarchizovat českou politiku,« uvedl v ČT Filip. Zdůraznil, že KSČM říkala pravici, že v minulosti pravice změnu neudělala, ani ji nepodpořila, a teď z toho dělá svůj populistický krok. Komunisté ho však podpořili stejně, jako o to usilovali vždy v minulosti, kdy to pravice odmítala. Jde jim o věc, nikoli o to, kdo je pod návrhem podepsaný.

I dál u nás bude korupční prostředí

Moravec pak pustil ze záznamu Zaorálkova pět let stará slova z doby, kdy byla ČSSD ještě v opozici, ČR vládla Nečasova vláda, ministrem financí byl Miroslav Kalousek, ministrem dopravy Vít Bárta, který měl bezpečnostní agenturu ABL. Zaorálek tehdy jasně vystoupil proti tomu, aby se firma ABL ucházela o zakázky. Zaorálek se v neděli v odpovědi kroutil. Podle něj nejde o klamání veřejnosti, když se srovná podnikání a veřejné peníze v případě Bárty a Babiše.

Vláda podle slov ministra zahraničí vše napraví v zákoně o střetu zájmů – jasně se oddělí veřejné peníze od podnikatelů, kteří budou ve vládě. To už v pátek oznámil předseda ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka. Řekl, že zpřísnění podmínek pro podnikání ministrů podpoří a soustředit se chce na zákon o střetu zájmů. Do něj chce TOP 09 přidat pravidlo, podle kterého by ministři nesměli být ovládajícími osobami ve firmách, což by se Babiše také dotklo.

Filip zdůraznil, že vládní koalice nedávno odmítla návrh KSČM o majetkových přiznáních, který komunisté předkládají od roku 1994. »Žádná z vlád ho nechtěla, nyní vláda předložila svůj návrh, který je polovičatý, je to jejich kompromis. Nesou odpovědnost za to, že tu i nadále bude korupční prostředí,« podtrhl Filip.

Babiš zdůvodňoval zkrácení funkčního období současné sněmovny zhruba o půlrok tím, že volby byly vždy běžně v květnu nebo červnu. Podle vicepremiéra a ministra financí by také dřívější volby umožnily nové vládě sestavit rozpočet na rok 2018, takže by se nemusela řídit rozpočtem předchozího kabinetu. »To má smysl. Pokud má být příprava státního rozpočtu zodpovědně tvořena, je skutečně třeba, aby začala na jaře, a v září už byla předložena sněmovně a státní rozpočet fungoval od 1. ledna,« řekl místopředseda sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Zaorálek uvedl, že o dřívějších volbách zatím v koalici nemluvili. Také Babiš potvrdil, že to zatím s kolegy v koalici ani s prezidentem neprojednával.

(ku)