Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALIZUJEME

17. 6. 2016

http://www.halonoviny.cz/images/showimage/43688667/1/1

Jo Coxová. FOTO - thenorthernecho.co.uk

 

 

 

Labouristka Coxová patřila k odpůrcům odchodu Britů z evropského bloku. V severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu jí ve čtvrtek pravicový populista způsobil střelná a bodná zranění, kterým nakonec podlehla, informovala agentura Reuters. »Pozastavujeme pro dnešek kampaň. V myšlenkách jsme s Jo Coxovou a její rodinou,« uvedla skupina Stronger IN, která podporuje setrvání Británie v EU. Záhy se k ní v tomto gestu připojili i zastánci brexitu.

Zděšení nad vraždou poslankyně už vyjádřil premiér David Cameron i předseda opoziční Labouristické strany a stranický šéf Coxové Jeremy Corbyn. Cameron kvůli tomu zrušil plánovanou návštěvu Gibraltaru, kterou kritizovala španělská strana.

Útočník (52) měl podle svědků při útoku křičet Britain First, což je označení krajně pravicového uskupení požadujícího vystoupení Británie z EU. Další muž (77) byl při útoku zraněn.

Coxová se před časem obrátila na policii poté, co obdržela výhrůžné vzkazy. Uvedla to podle agentury Reuters britská policie. Upřesnila, že při vyšetřování její stížnosti v březnu zatkla a pokárala jednoho muže, který ale není ten, kterého zadržela po čtvrteční vraždě.

Ztráta důvěryhodnosti

Pokud se Britové příští týden v referendu vysloví pro odchod z Evropské unie, ztratí zbývající sedmadvacítka důvěryhodnost a oslabí její význam ve světě. Ve čtvrtek to na německo-polském obchodním fóru řekl německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Připojil se tak k předním německým politikům, kteří vyzývají Brity k setrvání v Unii.

»Pohled světa na Evropu by se změnil. Byli bychom považováni bychom za kontinent, na jehož soudržnost se nelze spolehnout,« řekl podle deníku Bild Gabriel o důsledcích takzvaného brexitu.

Podle něj musí mít EU na zřeteli, že Čína, Indie, Latinská Amerika i Afrika získávají hospodářsky na významu, což mění rozložení sil ve světě.

Že případný odchod Británie z EU by byl pro kontinent velkou výzvou, ale žádnou katastrofou, si naopak myslí eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Řekl to ve čtvrtek v litevském rozhlase. Podle něj by brexit neznamenal začátek konce EU, protože Británie není pro Unii tak klíčovou zemí jako například Francie či Německo. »Patřím k lidem, kteří věří, že by EU za daných podmínek krizi zvládla,« dodal podle ČTK.

(rj)