Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký konvoj překročil hranice

ILUSTRAČNÍ FOTO - acr.cz

 

AKTUALIZOVÁNO

Do České republiky přijely tří konvoje amerických vojáků, kteří se přes Česko vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Polsko-českou hranici překročily v Náchodě, Bohumíně i Harrachově. Všechny kolony dorazí v jiných časech, než uváděla armáda. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale nepředpokládá zásadní změny harmonogramu průjezdu. Na hranicích i podél trasy na americké vojáky čekali příznivci i odpůrci.

Do ČR má přijet zhruba 500 amerických vojáků ve 115 převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee. Kolony míří do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. KSČM považuje akci za demonstraci síly a nátlak na Ruskou federaci, píše se ve stanovisku ÚV KSČM přijatém 28. března.

 


 


První vozy tří kolon měly přejet hranice u Bohumína a Harrachova v 10.30, u Náchoda v 11.15. Nakonec jako první dorazil krátce po 10.30 konvoj do Náchoda, u Bohumína čelo další kolony překročilo hranici před 11.00. Třetí konvoj hranici v Harrachově překročil krátce před 17:00.

 

»Plán nemohl být než kvalifikovaným odhadem,« uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a jako příklad zdržení zmínil poruchu transportéru Stryker u Klimkovického tunelu na severu Moravy. »K dílčím posunům v časech dochází a lze to předpokládat i v příštích hodinách. Zatím ale žádné zásadní změny nepředpokládám,« dodal.

Doprovod konvojů si na hranicích přebírá od polských kolegů česká vojenská policie. V Náchodě se za deštivého počasí shromáždilo několik stovek lidí. Byli mezi nimi také odpůrci konvoje s transparenty a megafonem. Se zastánci konvoje s americkými vlajkami a politiky USA se pustili do ostrých slovních potyček, častovali se nadávkami. Na místě jejich debatu mírnili členové policejního antikonfliktního týmu.

Před 14.00 první část náchodského konvoje dorazila do Pardubic, následně přijedou ještě další dvě skupiny, které hranice u Náchoda už také překročily. Celkem konvoj čítá 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel.

KSČM vyjádřila svůj nesouhlas s cestou amerického konvoje přes území České republiky podporou demonstrace na Václavském náměstí v Praze i organizací protestních akcí na dalších místech České republiky.