Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ani před volbami neplní ČSSD sliby

18. 9. 2014

Premiér Bohuslav Sobotka. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv soc. dem.
 

Předvolební kampaň nezná bratra, nerespektuje ani vlastní sliby. Jak jinak si vysvětlit, že v úterý neprošly návrhy KSČM ve sněmovně? Vždyť šlo jen o projednání toho, co slovně prosazuje či slíbila ČSSD i jiné strany před loňskými sněmovními volbami.

Sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před prázdninami na mimořádné schůzi ve sněmovně slíbil pravidelné informace o uvádění zákona o tzv. církevních restitucích do života. V úterý to však nepodpořil. Místopředseda sněmovny, předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip požadoval, aby premiér příští týden vystoupil se zprávou. Snad si voliči takových »drobností« v chování ČSSD nyní před senátními a komunálními volbami všimnou.

Filip neuspěl ani s návrhem – což je už zcela nepochopitelné a nelogické - aby dolní komora už dnes (ve středu) projednala v prvním čtení předlohu KSČM na zrušení zákona o zákazu vývozu zařízení do elektrárny v Búšehru. V programu schůze je, ale kdoví, zda se na ni dostane. Ve sněmovně už leží nějaký čas a komunisté v čele s Filipem ji předkládali opakovaně i v minulosti. »Vzhledem k tomu, že Hospodářská komora ČR naplánovala na příští týden velkou podnikatelskou misi do Teheránu, považuji za potřebné, aby i sněmovna našim podnikatelům, našim zaměstnavatelům, dala šanci na úspěšnou misi. Byl by to jistě od sněmovny vklad pro naše podnikatele, kdyby do Teheránu mohli přijít s tím, že v prvním čtení tento návrh zákona již byl projednán ve sněmovně. Tak se tomu stalo již dvakrát, ale nikdy jsme ten zákon nedokončili v žádném volebním období,« zdůraznil předseda komunistů. Nepochodil ani s návrhem na vyřazení smlouvy ČR s Kosovem.

Místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš požádal poslance o zvážení, zda by návrh zákona o majetkových přiznáních z pera komunistických poslanců, který je zařazen v programu schůze na 85. místě, nešel posunout dopředu. Nešlo by o protekci, předloha už leží ve sněmovně měsíce. Navíc se k tomuto tématu poslanci i z jiných stran pozitivně vyjadřovali ve volebních kampaních. »Je to téma, které má za sebou dlouhou historii, ale i krátkou historii v naší sněmovně. Návrh byl podán už před čtvrt rokem a určitě by se nestalo nic špatného, kdybychom tuto obecně pozitivně vnímanou myšlenku, zpracovanou v našem návrhu, mohli nastartovat a začít projednávat,« zdůraznil Dolejš. Jde o to, že zářijová schůze sotva stihne za dva týdny splnit navržený program. A opět se odsunou normy z pera především opozičních poslanců. Včerejší hlasování opět ukázalo, že ČSSD sice voličům něco slibuje, ale když dojde na věc, dělá, že se jí to netýká.

Jakými dalšími body jednání se bude nyní sněmovna zabývat se dočtete ve středečních tištěných Haló novinách.