Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANO chce omezit demokratickou diskusi poslanců

30. 12. 2015

 

Hnutí ANO je nespokojeno s projednáváním vládních norem ve žvanírně, pardon - ve sněmovně. »Nekecáme! Makáme!« bylo heslo Babišova týmu před volbami. Nelíbí se mu parlamentní rozpravy ani opoziční obstrukce. Proto chce omezit čas na projednávání zákonů.

Počátkem příštího roku proto chce přijít se změnou jednacího řádu sněmovny, zákona, podle kterého se řídí práce dolní komory. Tím, že ani po dvou letech se mnozí jeho poslanci nenaučili pár desítek stránek, o čemž svědčí jejich neustálé přešlapy a trapné chyby při jednání ve sněmovně i ve výborech, se Babišovi poslanci netrápí. Nyní přišli s tím, že čas na projednání zákonů je třeba omezit a rozdělit ho mezi poslanecké kluby podle jejich velikosti. Opozice pochopitelně nesouhlasí. A snad by s tímto principem neměl souhlasit nikdo, kdo není tzv. stranou na jedno použití, která vydrží v parlamentu jedno, dvě volební období, než voliči prokouknou, že její sliby jsou jen jedna nafouklá bublina.

»Vypadá to skoro racionálně, ale s principem parlamentní demokracie se to moc nesrovnává. Podstatně to totiž omezuje právo poslance promluvit. Bez ohledu na to, a já se toho držím léta, že kdo není schopen vyslovit svou myšlenku během pěti, maximálně deseti minut, měl by se to učit,« řekl našemu listu předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Na druhé straně k principům parlamentní demokracie podle něj také patří například obstrukce. »Spíš jde o to, aby právo obstrukce nebylo nadužíváno, zneužíváno, aby se pohybovalo v rámcích jednacího řádu,« dodal.

Martin Plíšek (TOP 09) hovoří o dalším pokusu o prosazení »náhubkového« zákona a o umlčení opozice. Předseda ODS Petr Fiala nevidí pro změnu jednacího řádu důvod. ANO kontruje – tvrdí, že chce v budoucnu předejít obstrukcím, které nyní provázejí ve sněmovně např. projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se hnutí prý inspirovalo v Německu. Podle Fialy je však nesmyslné, aby se do českého politického systému zaváděly cizí prvky, je nezbytné každý systém vnímat jako celek. »Budeme teď zavádět jiný volební systém, jinou roli poslaneckých klubů jako je v Německu, změníme úplně všechno?« podivil se. »Změny se mají provádět proto, že něco nefunguje, a já nic takového nevidím,« dodal.

»Dotace« nejen pro Babišovy zákony

Poslanci ANO mluví o principu tzv. strukturované debaty. »Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby,« popsala představu změny místopředsedkyně sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová. Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec. »Buď si může jeden člověk vzít celou tu dotaci, nebo si ji rozdělí mezi sebou,« dodala. S tím, že poslanci v rozpravě k předlohám reagují na slova svých předřečníků, se patrně vůbec nepočítá! Trochu dost to zavání direktivou.

Lze beze změny sněmovních pravidel zvládnout to, co se nyní ve sněmovně děje? Jde o nekonečné obstrukce TOP 09 a ODS ohledně EET. »Za poslední léta změny jednacího řády zpravidla vedly k horšímu, byly vytvářené víceméně účelově, tak, aby vyhovovaly momentální vládní koalici. Většinou pak tyto změny strany, které se z koaličních staly po volbách opozičními, také dohnaly. Nejsem přítelem takových radikálních a účelových změn, z dlouhodobého hlediska to zákonu o jednacím řádu spíše ubližuje, než pomáhá, i když se právě teď může zdát, že je to racionalizační opatření,« podtrhl Kováčik.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ve vyjádření před novináři přitvrdil. Za možné považuje i to, že by jednotlivé kluby nedostaly stejnou časovou dotaci. Záleželo by na tom, kolik mají poslanců. »Ve vyspělých demokraciích, kde demokracie nebyla přerušena jako v ČR, tento princip odpovídá výsledkům voleb,« poznamenal. Ani se nechce věřit, že by snad další dvě vládní strany – ČSSD, a zejména KDU-ČSL, na takový princip přistoupily.

O změně jednacího řádu hovořili zástupci ANO už několikrát. Opozice jim vyčítala, že chtějí omezovat demokratickou diskusi poslanců. Političtí soupeři ANO se odvolávali na slova předsedy hnutí Andreje Babiše, který opakovaně prohlásil, že rozpravy ve sněmovně zdržují, nebo že parlament je žvanírna. Podle Jermanové však nynější opozice v minulosti prosazovala podobné změny inspirované německým modelem.

»Ukracuje to právo poslanců promluvit, za tím si stojím. Jestliže menší kluby dostanou menší ‚dotaci‘, nebudou moci promluvit všichni, kteří mají pocit, že by k danému tématu chtěli promluvit. To je zásadní,« je přesvědčen Kováčik.