Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš chrání miliardáře a své firmy

 

 

 

Vicepremiér Andrej Babiš nevylučuje, že jeho hnutí ANO bude navrhovat změny v koaliční smlouvě. Vadí mu například to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky.

Hnutí ANO dostalo od koaličních partnerů čas do pátku, aby předložilo své připomínky k vyhodnocení koaliční smlouvy. Pak se koalice sejde k samostatné schůzce, aby plnění smlouvy zhodnotila. »Předpokládám, že v pátek budou dodány ještě poslední připomínky, dopracujeme celou tabulku, která rozděluje plnění koaliční smlouvy na jednotlivé části,« uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). »Uděláme si k tomu samostatnou koaliční diskusi. Naplánujeme pro ni trošku více času,« dodal. Tato schůzka by se měla podle něj konat mimo pravidelná koaliční jednání, z nichž to příští je naplánováno na příští týden ve středu.

Babišovi vadí to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy. »Jestli pana Babiše straší socialistické zákony typu daňová progrese, tak je nutné upozornit, že vyšší daňovou progresi má řada států západní Evropy a o milionářské dani dokonce znovu začal mluvit i prezident USA Obama,« připomněl stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš a dodal, že samotná daňová progrese neznamená socialismus, ale znamená spravedlivější rozdělení břemene. »Na základě názorů pana Babiše vyvstává otázka, zdali tato koalice chce vládnout v zájmu miliardářů, nebo v zájmu většiny občanů,« upozornil stínový ministr KSČM.

Babiš hají svůj záměr zrušení pasáže v koaliční dohodě tím, že se nyní prý připravují zákony, které mají daňové výnosy zvýšit. Některé ale mají být účinné až v příštích letech. »Je na ČSSD, jak se k tomu postaví, myslím ale, že by měla jasně říci, že pokud pan Babiš nesplní své politické sliby, tedy nevybere více peněz, tak je to jeho odpovědnost a neměl by se z této odpovědnosti vykrucovat ve strachu, že budou zdaněny i jeho vlastní podniky,« konstatoval Dolejš. Připomněl ale obtížnou pozici sociální demokracie. »Nemá to nyní jednoduché, protože v parlamentu je levice, která vždy toto téma zvedala, v menšině.«

Ministrovi financí vadí i další věci. Například se mu také nelíbí, že ministerstvo práce chce pomoci samoživitelům a samoživitelkám zákonem o náhradním výživném na děti. To by za některé neplatiče poskytl stát. »Nevidím důvod, proč bychom měli platit zálohové výživné. Když si někdo udělá děti, měl by být zodpovědný. Pokud máme zákony a fungují soudy, stát by měl být schopen to vymoci,« řekl Babiš. ČSSD i KDU-ČSL ale situaci některých samoživitelů řešit chce. »Chceme reálně zlepšit tristní situaci rodičů, kteří jsou odpovědní a mají neodpovědné partnery, kteří odmítají přispívat,« řekl k tomu Sobotka.

Zda převáží síla ANO nad koaličními partnery, je zatím otázkou. Zástupci ČSSD i KDU-ČSL už dříve uvedli, že smlouvu měnit nechtějí. Změny v dokumentu nyní považují za málo pravděpodobné také proto, že je k nim vždy potřeba souhlas všech tří stran.