Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš pod palbou kritiky pravicové opozice

Miroslav Kalousek jako vždy patřil k největším kritikům vlády. Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Kritikou nešetřila ve středu pravicová opozice ve sněmovním rozpočtovém výboru při projednávání návrhu konvergenčního programu ČR. Připomínkami k informaci podané náměstkem ministra financí Martinem Prosem nešetřili zejména předsedové klubů TOP 09 Miroslav Kalousek a ODS Zbyněk Stanjura. Během náměstkova vystoupení si dokonce posílali esemesky a významně se na sebe usmívali.

Z jejich slov byla cítit zjevná ironie. Kalouskovi vadilo nejen to, že poslanci nemají k dispozici písemný materiál, ale především se prý ukazuje, že předvolební slib hnutí ANO výrazně šetřit, byla prázdná slova, protože se ukazuje, že vláda hodlá naopak zadlužovat zemi, třebaže šéf ANO, ministr financí Andrej Babiš sliboval výrazné úspory. Kritika se týkala zejména zvyšování strukturálního deficitu. Zástupci pravicové opozice způsob projednávání dané věci označili za pohrdání rozpočtovým výborem, který dostal od náměstka jen informaci, materiál má dorazit v pátek. »Říkejte pravdu, že vláda plánuje zvýšení strukturálního schodku - kdy jde jen a jen o politické rozhodnutí, a přitom se chce přihlásit k fiskálnímu paktu EU, ale vlastně podle něj nechce postupovat,« označil Kalousek vládní jednání za »podpásovku«.

»Strukturální deficit jako parametr konsolidačního úsilí je sice věcný parametr, ale rozhoduje se o něm politicky,« reagoval stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM). Konvergenční program Sobotkovy vlády je podle něj formalistický a minimalistický, »těžko očekávat, že Sobotkova vláda naplní cíle Nečasova kabinetu, který už ke konci svého vládnutí věděl, že je nenaplní,« dodal. Ke zhoršení parametrů podle něj došlo právě proto, že pohled bývalé vlády na konsolidační úsilí vedl k většímu snížení hospodářského růstu než v okolních zemích. »To jsou statistická data. Ekonomika šla za vás dolů, to jsou také statistická data,« obracel se Dolejš na exministra Kalouska.

Kalousek: Vláda šetřit nechce

Ministerstvo financí letos očekává růst ekonomiky o 1,7 %. Ekonomika by měla postupně zrychlovat až na 2,5 % v roce 2017, informoval sněmovní rozpočtáře Pros. Lepší výhled české ekonomice předpověděl aktuálně i MMF. Podle něj by měla růst o 1,9 % po loňském propadu o 0,9 %. V předchozí prognóze MMF předpokládal růst o 1,5 %, ČNB v únoru oznámila, že očekává růst o 2,2 procenta. Dluh sektoru vládních institucí by měl podle Prose letos klesnout na 44 % HDP. Ministerstvo současně uvádí, že tzv. strukturální deficit se zhorší proti loňsku o procentní bod na -1,3 procenta. V letech 2015 až 2017 se bude kvůli hospodářsko-politickým opatřením na podporu růstu ekonomiky postupně zhoršovat. To je však v rozporu se závazky, které ČR přijala vůči EU (ve střednědobém horizontu udržovat strukturální saldo na úrovni -1 %). Kalousek to označil za šokující informaci.

»Ministr financí Andrej Babiš říkal, že se málo šetřilo, že se musí šetřit víc, říkal, že jsme se zadlužovali příliš rychle a to musí skončit, předkládá strategický dokument s předpokladem, že se budeme zadlužovat mnohem rychleji, že budeme zvyšovat strukturální deficit a že nechce šetřit,« rozlítil se Kalousek s tím, že tomu nemůže uvěřit. »Kdyby to ministr Babiš předložil takto do sněmovny, ukázal by, že je lhář, protože chce zvyšovat strukturální deficit,« dodal. Vláda také podle něj sděluje Evropské komisi, že se sice přihlásila k fiskálnímu paktu, ale hodlá se chovat opačně.

Ministerstvo podle Prose pozoruje, že klesá pesimismus spotřebitelů, což by mělo vést k růstu spotřeby domácností. Očekává také mírný nárůst reálné spotřeby vlády, ta by se měla v příštím roce zvýšit o 0,7 %. Prorůstově by měl působit i vývoj zahraničního obchodu. Ministerstvo očekává, že v příštím roce vzroste reálně o 4,2 procenta. Nezaměstnanost by měla klesat k šesti procentům v roce 2017.

Poslanci projednávání konvergenčního programu přerušili. Počkají, až jim MF materiál poskytne v písemné podobě, a vrátí se k němu příští čtvrtek. Přizvat k tomu chtějí ministra Babiše. Údiv vyvolala Prosova informace, že ministr nyní nebude dva týdny ve svém úřadu.