Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš se přibližuje představám Kalouska

21. 4. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

První nástřel státního rozpočtu na příští rok počítá s výraznými škrty v několika resortech. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) se tak podle stínového ministra financí Jiřího Dolejše (KSČM) začíná blížit představám svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09).

Nejvíce by mělo ušetřit ministerstvo dopravy, a to 8,5 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství by mělo snížit výdaje o 6,2 miliardy korun a ministerstvo vnitra o 2,9 miliardy korun. Naopak 14 miliard má navíc dostat ministerstvo práce a sociálních věcí, a to především na růst důchodů a některých sociálních dávek.

»Snahou o seškrtání rozpočtu se ministr financí začíná blížit představám, které měl o minimálním rozpočtu a minimálním deficitu jeho předchůdce Miroslav Kalousek. Je jasné, že Andrej Babiš tím, že nechce aktivněji získávat zdroje do státního rozpočtu, tak se snaží o co nejvíce škrtů,« reagoval na informace, které přinesla Česká televize Dolejš. Očekává však, že Babiš se svým návrhem narazí nejen u svých koaličních partnerů, ale také v rámci jednání tripartity. Především pro odboráře jsou totiž mzdové požadavky a podpora růstu vždy klíčová záležitost.

Ministrům se škrty nelíbí

Proti návrhu se již vyslovil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Snížením rozpočtu můžou být podle něho ohroženy dostavby některých silnic a dálnic. »Budeme trvat na tom, aby dotace ze státního rozpočtu na Státní fond dopravní infrastruktury byly zcela naplněny,« řekl ČT.

S plánovanými škrty nesouhlasí ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Varuje, že by se šestimiliardový škrt výrazně dotkl národních dotací pro zemědělce. »Bylo by velmi zvláštní, kdyby jediné, na co by se našla rozpočtová podpora, byly aktivity, které realizuje Agrofert,« uvedl v této souvislosti Dolejš. Ministerstvo vnitra zase nebude mít podle svého šéfa Milana Chovance (ČSSD) na dlouho slibované zvyšování platů policistům a hasičům. Těm chtěl původně Chovanec příští rok přidat osm procent. Navrhované úspory se zdají příliš tvrdé i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). »My potřebujeme do rozpočtu dostat podporu hospodářského růstu, investice v oblasti infrastruktury, rozumně řešit platové otázky zaměstnanců ve veřejném sektoru,« řekl.

Kromě ministerstva práce a sociálních věcí má podle návrhu dostat přidáno i ministerstvo obrany (1,6 miliardy korun) a ministerstvo školství (0,5 miliardy korun). Ani tak ale na vyšší platy pro učitele prý rozhodně nebude. »Pokud chceme zvýšit platy učitelů a nepedagogických pracovníků, budu potřebovat další dvě miliardy,« uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Víc než 76 milionů navíc má z rozpočtu dostat i Poslanecká sněmovna. A to hlavně díky připravovanému rozmrazení platů ústavních činitelů.

Co dále Jiří Dolejš soudí o návrhu státního rozpočtu se dočtete v úterních tištěných Haló novinách.