Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš zablokoval spornou novelu

14. 3. 2017

 

Ministerstvo financí se nechce zavazovat k pevným sumám určeným na sociální služby. Připravovanou novelu, která byla stažena z jednání vlády, proto chce ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš projednat na koaliční radě.

Stínová ministryně práce a sociálních věcí Hana Aulická Jírovcová (KSČM) je ráda, že vláda novelu neschválila. »Novela se nám nelíbí, ovšem z jiných důvodů než Andreji Babišovi,« řekla Haló novinám stínová ministryně. Podle ní komunisté od začátku podporují princip, aby poskytovatelé sociálních služeb měli od státu garantováno zhruba 8-9 miliard ročně a nebyli závisli na sanaci krajů. Komunisté však vidí jiné problémy novely. »Jsou tam velká úskalí. Ministerstvo se kupříkladu vůbec nevypořádalo s námitkami krajů. Nechtělo na ně vůbec reagovat. Proto bychom novelu ve sněmovně nepodpořili a zdá se mi, že v současné podobě je nepřijatelná pro většinu sněmovních stran,« řekla našemu listu Aulická Jírovcová.

Výhrady k předloze ministerstva práce a sociálních věcí má osm resortů, úřad vlády, polovina krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) přesto chce, aby se na programu vlády předloha znovu objevila nejpozději za dva týdny.

Podle novely by se měla změnit i pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce. Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků. Novela zahrnuje například také návrh navýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. Nejvyšší by mohl příští rok vzrůst z 13 200 na 19 200 korun. Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení. Zařízení pro pomoc dětem by podle novely měla být financována podle počtu lůžek.