Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiše podrazila sama koalice

24. 1. 2015
Andrej Babiš. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně prohrál. Neprošel mu návrh na vydání státních dluhopisů v objemu 674 mld. Kč. Ke schválení chyběly čtyři hlasy, ovšem jedenáct zástupců koalice předlohu nepodpořilo. Opozice se hlasování zdržela. Proti nebyl nikdo.

To se ve sněmovně vidí jen málokdy! Babiše potopili sami vládní poslanci. Byli to i političtí harcovníci - z ČSSD se hlasování zdrželi, a tudíž zákon nepodpořili, třeba předseda sněmovny Jan Hamáček, Jaroslav Zavadil a Jaroslav Foldyna. Po dvou se zdrželi zástupci ANO a KDU-ČSL.

Návrh zákona tak skončil v koši, už se o něm jednat nebude. Sněmovna však tento týden schválila novelu rozpočtových pravidel, která vládě umožní vydávat státní dluhopisy ke krytí rozpočtovaného schodku bez nutnosti předkládat parlamentu zvláštní zákon. Musí ji však ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

»Dluhopisy je způsob, jak uhradit již existující dluhy, je to povinnost jednak koalice, a pak těch, kteří ty dluhy schvalovali. My se proto obecně držíme stranou, i když chápeme, že to nakonec bude muset být dotaženo do konce. Ale je to odpovědnost vlády. A řeší se tam dluhy z roku 2013, což je Kalouskův rozpočet, z roku 2014, což je Rusnokův rozpočet, a 2015, což už je Babišův rozpočet. Je tam vlastně politický mix odpovědnosti. Pak tu možná hrálo roli i to, že se při pátku na hlasování někdo vykašlal… Nepořádek je na druhé straně hřiště,« reagoval pro Haló noviny člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM).

Ohklasy Andreje Babiše či Miroslava Kalouska čtěte v sobotních tištěných Haló novinách.