Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bankrotů u nás nadále přibývá

Ilustrační FOTO - stopdluhum.cz

 

 

Počet bankrotů podniků vyhlášených v červnu stoupl proti květnu o 80 na 802. Obchodních společností zbankrotovalo 119 a podnikatelů 683. Zvýšil se i počet osobních bankrotů. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Podle ní se množství zkrachovalých firem zvýšilo ve srovnání s předchozím měsícem o 24 a podnikatelů o 56. Celkově bankrotů firem přibylo i v meziročním srovnání.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1301 bankrotů obchodních společností, což sice bylo o 62 méně než v květnu, ale výrazně vzrostl počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, a to o 2665 na 6019. V průměru bylo za jeden měsíc vyhlášeno 108 bankrotů obchodních společností a 502 bankrotů podnikatelů. Z bankrotů podnikatelů se podle CRIF téměř devět desetin vyřešilo oddlužením.

Největší podíl červnových bankrotů obchodních společností připadl na odvětví služeb (42) a obchodu a pohostinství (41). Jen tato dvě odvětví si připsala téměř tři čtvrtiny všech bankrotů za červen a dvě třetiny bankrotů za posledních 12 měsíců. Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech odvětvích kromě zemědělství, nejvíce klesl ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví.

Počet vyhlášených osobních bankrotů stoupl v červnu ve srovnání s květnem o 207 na 1621. Oproti stejnému období minulého roku také vzrostl, ale růst se ve srovnání s minulými lety zpomalil. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o devět procent. V průměru připadlo na jeden měsíc 1657 osobních bankrotů. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 19 884 osobních bankrotů, což je o 1717 více než v předchozím období.