Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bariéry vízové politiky

1. 6. 2014

Milada Halíková a Jaromír Kohlíček hovoří o průběhu semináře.

 

V roce 2015 se ve všech státech EU zavedou pro žadatelé víz otisky prstů

Jak již v pátek uveřejnilo tištěné vydání Haló novin, ve čtvrtek se v prostorách Poslanecké sněmovny uskutečnil seminář »Vízová politika a vliv na cestovní ruch«. Pořádal ho Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj PS, jehož předsedkyní je poslankyně za KSČM Milada Halíková. Seminář měl velkou účast a 142 přítomných je důkazem důležitosti tohoto tématu. Akce byla uspořádána pod záštitou českého eurokomisaře Štefana Füleho a ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové.

Po skončení nám Milada Halíková o této akci mj. řekla: »Náš výbor pořádal seminář z toho důvodu, že mu přísluší politika cestovního ruchu. Otázku cestovního ruchu jsme řešili v tomto kalendářním roce už i společně s partnerským výborem Senátu. Došli jsme k závěru, že se jedná o širokou, speciální problematiku, která zahrnuje celou řadu ministerstev. Z tohoto důvodu je nutná spolupráce nás všech.

Víme o tom, že se pracuje na ministerstvu pro místní rozvoj na novém zákonu o cestovním ruchu a již se vedou debaty na politické úrovni, jestli je nebo není potřeba. Docházíme postupně k tomu, že potřebujeme nový zákon. Hlavním jeho cílem je zmírnit, resp. odstranit bariéry v cestovním ruchu, které v současné době existují. A právě jedna z těch bariér je vízová politika, a proto jsme pořádali tento seminář.«

Že se výbor jako pořadatel trefil do černého, potvrzuje vysoká účast. Ukázalo se, že tyto problémy chápou i partnerská ministerstva, která měla na semináři své zástupce. Náměstci ministrů tak dostali prostor k zodpovězení některých otázek, které zazněly z pléna. Důležitá je i otázka financování cestovního ruchu a čerpání evropských dotací v končícím, ale hlavně v novém programovacím období.

Semináře se rovněž zúčastnil nedávný europoslanec Jaromír Kohlíček, který se zajímá o tuto problematiku. »Hovořili jsme především o krátkodobých vízech, tzn. těch, které ovlivňuje ministerstvo místního rozvoje a ministerstvo zahraničních věcí. Účastníci semináře přišli z nejrůznějších míst, mj. předseda Asociace cestovních kanceláří Viliam Sivek a řada lidí z lázeňského sektoru,« řekl J. Kohlíček.

V rámci EU je turismus největší průmyslové odvětví, které zaměstnává nepřímo více než 12 procent lidí. V roce 2013 přijelo do České republiky 7,8 milionu zahraničních hostů a napočítali jsme 22 milionů přenocování. O rok dříve to bylo 7,64 milionu lidí, tedy je patrný nárůst turistů.

Vízová politika je stanovena Schengenským systémem. V roce 2015 se mají ve všech státech EU zavést otisky prstů, tedy biometrické údaje. Proto bude muset od příštího roku každý žadatel při první žádosti osobně navštívit místo pro žádosti, kde mu budou sejmuty otisky prstů.

J. Kohlíček zdůraznil rovněž jednu věc: »Víza, která jsou nad 90 dní, má v gesci ministerstvo vnitra a těmi se tento seminář nezabýval. Z diskuze však vyplynulo, že by bylo vhodné tato víza podobným způsobem projednat, protože rozhodují o ekonomických aktivitách a studijních možnostech, případně pracovních možnostech lidí z různých států světa v České republice.

(vs)
FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN