Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bašár Asad Západ varoval!

15. 1. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO – gloria-center.org

 

 

Sýrie Západ varovala, že nemá podporovat terorismus a poskytovat mu politické krytí, protože se to v jeho zemích odrazí. Západ ji ale neposlouchal. V rozhovoru s Literárními novinami to v reakci na teroristické útoky v Paříži uvedl syrský prezident Bašár Asad.

Podporou terorismu měl na mysli podporu povstaleckých skupin, které bojují proti Asadovu režimu. »Mluvíme-li o terorismu, o zabíjení civilistů, tak bez ohledu na politické postoje, shody či neshody s lidmi, kteří byli zabiti, toto je případ terorismu. A my jsme proti zabíjení nevinných lidí kdekoli na světě,« uvedl Asad k teroristickým útokům v Paříži.

Jak uvedl, podobné situaci dobře rozumí, protože jsou zemí, která trpí terorismem poslední čtyři roky a ztratila tisíce nevinných životů. Syrští představitelé za teroristy označují všechny povstalce bojující proti režimu. »Říkali jsme Západu, že nemá podporovat terorismus a poskytovat mu politické krytí, protože se vše odrazí ve vašich zemích a na vašich lidech,« prohlásil Bašár Asad, který se vloni v létě ujal prezidentské funkce již potřetí za sebou. »Neposlouchali nás. Západní politici jsou krátkozrací a úzkoprsí. To, co se stalo ve Francii, ale dokazuje, že pravdu jsme měli my,« dodal.

Povstání proti režimu Asada, které přerostlo v občanskou válku, začalo v březnu roku 2011. Od té doby si konflikt vyžádal přes 200 000 obětí. Boje mezi povstalci a vládními jednotkami ale v poslední době poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní hlavně radikálové z Islámského státu (IS), kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii i v sousedním Iráku.

Uprchlíci v nouzi

Dvě třetiny z více než 600 000 syrských uprchlíků, kteří našli útočiště v Jordánsku, žijí pod tamní hranicí chudoby, informoval včera Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Varoval také, že syrské uprchlické rodiny budou volit stále krajnější strategie přežití, jako je třeba prostituce. Děti také přestanou chodit do školy, aby mohly pracovat.

Dvě třetiny syrských uprchlíků v Jordánsku musejí vyjít s méně než 96 dolary (asi 2300 korun) na osobu a měsíc, což je hranice chudoby stanovená v této blízkovýchodní zemi. Asi 100 000 lidí žije v krajní bídě - každý z nich musí měsíčně vyjít s méně než 40 dolary (necelých 960 korun). Extrémní chudoba hrozí nejvíce domácnostem, které vedou ženy samoživitelky, uvádí UNHCR ve zprávě nazvané Život ve stínu.

Zpráva UNHCR Život ve stínu vznikla na základě návštěv u 150 000 uprchlíků žijících mimo jordánské tábory (ti tvoří 84 % z celkového počtu uprchlíků). Více než polovina navštívených neměla doma (rozuměj ve stanech či přívěsech) funkční topení, čtvrtině chyběl spolehlivý zdroj elektrické energie a pětině fungující toaleta. Blízký východ přitom minulý týden zasáhla zimní bouře, která s sebou přinesla nízké teploty i sněžení. Dětský fond OSN uvedl, že nepřízeň počasí si v Sýrii a Libanonu vyžádala životy nejméně šesti dětí.

Miliony uprchlíků

Ze Sýrie za čtyři roky války uprchlo na 3,7 milionu lidí (a to se počítají jen ti, kteří se následně zaregistrovali jako uprchlíci). V Jordánsku jich je 622 000, v Libanonu 1,16 milionu, v Turecku 1,6 milionu a v Iráku přes čtvrt milionu.

V Německu vloni zažádalo o azyl více než 200 000 běženců, což je zhruba o 60 % víc než v předchozím roce a nejvíc od počátku 90. let. Přesně bylo podáno 202 834 žádostí o azyl.

Každý pátý žadatel o azyl přišel ze Sýrie. »Neustále rostoucí počet azylantů nás staví před enormní výzvy, které lze překonat jen celospolečenskou součinností,« prohlásil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Rekordní počet žádostí o azyl Německo zaznamenalo v roce 1992, kdy o něj požádalo 438 191 cizinců... Utečenecké tábory jsou ale i dnes přeplněné, mnoho lidí musí přespávat v provizorně přistavených kontejnerech nebo ve stanech. Toto je Evropa 21. století!