Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez NATO by byl svět mnohem bezpečnější

NATO - jediné vojenské uskupení. FOTO - nato.ing

 

 

Severoatlantická aliance je nejkompaktnější, ale také fakticky jediný vojenský pakt na světě. Vstupem do Aliance jsme si prý zajistili bezpečnost. Neohrožuje NATO ale bezpečnost samo o sobě?

»Česká republika ze své vůle vstoupila do Severoatlantické aliance, a stala se tak členem společenství demokratických zemí, které vytvářejí nejkompaktnější a nejefektivnější obranné společenství,« zdůraznil včera v úvodu tiskové konference k průjezdu amerického konvoje ministr Martin Stropnický (ANO). Doplnil, že Česká republika si tak podle něj do značné míry zajistila bezprecedentní bezpečnost. Podle stínového ministra obrany KSČM Alexandra Černého má Stropnický bezesporu pravdu v tom, že NATO je nejkompaktnější. »Je v tom ale háček, NATO je jediné vojenské uskupení a nemá se tak s kým poměřovat,« upozornil Černý.

Stropnický dále konstatoval, že průjezd amerických jednotek má demonstrovat jejich podporu aliančním státům, které mají obavu z »ruské agrese«. Podle Černého ale leží otázka bezpečnosti někde jinde. »Kdyby došlo před pětadvaceti lety k tomu, co se slibovalo, a stejně jako Varšavská smlouva se rozpustilo i NATO, svět by byl nyní mnohem bezpečnější,« vysvětlil Černý.

Konvoj, který projede Českou republikou mezi 29. březnem a 1. dubnem, může kvůli své kontroverznosti čelit různým »provokacím«. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Františka Malenínského armáda počítá s »provokacemi« zejména v počátečních fázích přesunu před najetím na dálnice. »My máme ta místa vytipována, máme je zrekognoskována a v případě, že dostaneme dopředu vědět, máme i připravené objízdné trasy tak, abychom se těmto místům vyhnuli,« uvedl.

Konvojem to nekončí

Kromě možných provokací se ale chystají i poklidné protesty proti přítomnosti cizích vojsk na našem území. Dne 28. března v 15.00 proběhne na Václavském náměstí demonstrace, ke které se hlásí i KSČM. Průjezdem americké kolony to totiž nekončí. NATO bude demonstrovat svou přítomnost v České republice i na přelomu června a července, kdy se více než čtyři stovky vojáků z pěti zemí zapojí do velkého mezinárodního cvičení v újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku.

Taktické přípravy s názvem Tobruq Legacy 2015 se zúčastní jednotky pozemní a protivzdušné obrany. Poprvé se na území České republiky v jeden den uskuteční společné střelby z protiletadlových kompletů krátkého dosahu z výzbroje čtyř armád. Vedle vojáků z České republiky budou demonstrovat sílu NATO jednotky ze Slovenska, Litvy, Maďarska a USA.