Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezdomovectví je ostudou této společnosti

27. 1. 2014

Ilustrační foto - archiv

 

 

Přes sto tisíc lidí u nás žije na ubytovnách. Ty se staly byznysem pro pseudopodnikatele, kteří kšeftují s lidskou chudobou a lidským neštěstím. Vládní Koncepce sociálního bydlení přesto počítá s dalším nárůstem ubytoven. Problematiku sociálního bydlení nijak neřeší.

Tato i další značně kritická slova zazněla na jednání sněmovního výboru pro sociální politiku. Poslanci vyzvali ministry vnitra, práce a sociálních věcí a ministra pro místní rozvoj k neprodlenému zahájení práce na vypracování zákona o sociálním bydlení. Chtějí také, aby se ministři všech tří resortů, v jejichž gesci je problematika sociálního bydlení a bezdomovectví, začali touto otázkou zabývat společně. Výbor to konstatoval v průběhu projednávání informace o řešení problematiky sociálního bydlení. »Nestačí jenom informace a popis situace, měl by být předložen zákon o sociálním bydlení, který bude tuto problematiku řešit,« uvedla členka výboru Marta Semelová (KSČM). Připomněla, že po vytvoření Koncepce sociálního bydlení volala řada organizací. Slibovaly si od ní, že bude definovat sociální bydlení, vymezí jeho cílovou skupinu a principy jeho podpory státem. To ale nesplňuje.

Podle Platformy pro sociální bydlení sdružující na 40 organizací v koncepci chybí vymezení bytové nouze, nedefinuje tedy cílovou skupinu domácností, které by měly mít právní nárok na zajištění sociálního bydlení ze strany státu, neříká ani, kdo by měl sociální bydlení zajišťovat, jak by mělo vypadat a kdo by za jeho existenci měl být zodpovědný. Úředníci, kteří se na vypracování tohoto materiálu podíleli, navrhují omezit pobyt lidí v azylových domech, ale nenabízejí žádnou možnost, kam jinam by mohli jít. Koncepce navrhuje především posílení sociální práce a stavbu dalších ubytoven, kde dnes vlivem nefungující bytové politiky státu žije asi 100 tisíc lidí. To není řešení ani podle Semelové. »Ubytovny se staly byznysem pro pseudopodnikatele, kteří kšeftují s lidskou chudobou a lidským neštěstím,« podotkla s tím, že pouze v Praze je 32 tisíc volných bytů, v celé České republice pak podle posledního sčítání lidu, bytů a domů je kolem 600 tisíc volných bytů. »Koncepce se přitom možností využití těchto bytů vůbec nezabývá,« uvedla. Jedním z krajních řešení by podle ní mohlo být i zavedení daně na prázdné byty.

Sociální bydlení je potřeba řešit komplexně

Bezdomovectví totiž hrozí do budoucna sto tisícům lidí. »Zůstat bez přístřeší není ve většině případů ostuda těchto občanů, ale tohoto systému, této společnosti. Může se to stát každému. Přes 1,6 milionu lidí u nás žije v chudobě, 400 tisíc lidí dokonce v extrémní chudobě, chudoba dopadá stále víc na děti,« shrnula Semelová. Navíc podle ní můžeme čekat ještě zhoršení situace. Přichází totiž další vlna zdražování, v ČR je rekordní počet nezaměstnaných, reálné mzdy a důchody klesají, zato náklady na bydlení stále víc rostou. »Pro řadu občanů už je jeho výše naprosto neúnosná. Do značných problémů se dostávají mladé rodiny s dětmi, matky samoživitelky, senioři. V neřešitelné situaci bývají ti, kteří opouští dětský domov, nemocniční léčení, lidé po rozvodu apod. Ti všichni jsou reálně ohroženi bezdomovectvím. Sociální bydlení je potřeba řešit komplexně,« konstatovala Semelová.

Připomněla, že KSČM v minulých obdobích příslušné návrhy zákonů opakovaně předkládala, ovšem neúspěšně. Je přesvědčena, že norma, která se bude zabývat problematikou sociálního bydlení, nebude chybět ani v legislativním plánu současného poslaneckého klubu.