Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 111. výročí narození Julia Fučíka

21. 2. 2014

Snímek panelu z výstavy o Juliu Fučíkovi. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Jsem přesvědčen, že rok 2013 byl rokem zásadního přelomu v boji za historickou pravdu o Juliu Fučíkovi. V polistopadovém období jsme čelili útokům na Fučíkovu Reportáž, psanou na oprátce, polemizovali s utrhačskými publikacemi, rozhlasovými a televizními pořady, nekompromisně bránili a ubránili pravdu a čest hrdiny života a kultury. Je nejvyšší čas převzít strategickou iniciativu a pokračovat v pozitivním vědeckém zkoumání osudu a díla nejen Julia Fučíka, ale i všech těch, kteří tvořili historii XX. století. Přispět k naplnění ušlechtilé závěti autora Reportáže: »…Nezapomeňte, … nebylo bezejmenných hrdinů… Chtěl bych, aby vám všichni byli vždy blízcí, jako lidé vám známí, jako lidé rodní, jako vy sami.«

Samozřejmě ještě není dobojováno, bude třeba dále zápasit, polemizovat, čelit novým útokům, není vyloučeno, že i rafinovanějším než dříve… Ale máme rozhodující fakta a argumenty, nejhodnotnější kulturní dědictví a prozíravý světový názor, zatímco nepřátelům Julia Fučíka zbyly jen spekulace, falzifikace a pavlačové narážky…

Mezinárodní kulatý stůl

V souladu s plánem práce Společnosti Julia Fučíka a ve spolupráci s Výborem národní kultury jsme připravili mezinárodní kulatý stůl věnovaný posouzení aktuálnosti Fučíkova díla, jeho historické a kulturní hodnoty. Kulatý stůl »Julius Fučík dnes« se koná v sobotu 22. února od 10 hodin v budově v ulici Politických vězňů 9, Praha 1, zasedací místnost č. 116 (2. patro).

Doufáme, že první ročník mezinárodního kulatého stolu přinese nejen nejnovější informace o výsledcích badatelské práce, ale bude také jedinečnou příležitostí k setkání veřejnosti a odborníků zabývajících se studiem života a díla J. Fučíka. V rámci kulatého stolu budou promítnuty ukázky dokumentů s autentickými svědectvími Jožky Baxové, Jaroslava Hory, Lídy Plaché, Václava Václavíka a dalších Fučíkových spolubojovníků.

Hlavní blok kulatého stolu je zaměřen na hodnocení silných a slabých stránek předlistopadových badatelských aktivit.

Druhý blok bude pokusem o komplexní pohled na polistopadové publikace, které přinesly nová fakta a argumenty ve prospěch autora Reportáže.

Na závěr bude projednán a schválen návrh doporučení kulatého stolu.

Anatolij ŠITOV, místopředseda Společnosti Julia Fučíka