Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blokáda Kuby věčně nepotrvá

Zleva Ludvík Šulda, Věra Flasarová a Vojtěch Filip. FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK

 

 

Seminář »Příčiny a důsledky blokády Kuby ze strany Spojených států amerických« uspořádala ve středu ve sněmovně Společnost česko-kubánského přátelství pod záštitou místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa a předsedkyně sněmovní Meziparlamentní skupiny ČR - Kuba Marty Semelové.

 

»Spojené státy americké by si měly zvyknout na dnešní reálnou situaci, že nejsou hegemonem. I když chápu, že uvědomění si toho bude pro ně ještě bolestný proces,« uvedl ve svém úvodním vystoupení politolog Oskar Krejčí s tím, že USA musí od blokády Kuby odstoupit.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip ve svém projevu zdůraznil, že právě Kuba je příkladem toho, že i malý stát se může ubránit tlaku nadnárodního kapitálu. »Kuba potřebuje zejména finanční prostředky, které budou schopny vytvářet další zdroje pro rozvoj, který je vytvářen prostřednictvím vlastní ekonomiky, a zejména prostřednictvím vědeckotechnické báze,« uvedl Filip, který se právě z návštěvy Kuby začátkem týdne vrátil. »Přes všechny peripetie vzájemných vztahů mezi Kubou a naší republikou si myslím, že Česká republika má na Kubě skutečné přátele. Problém je v tom, že současná politická reprezentace není schopna vyměnit člověka, který sedí na české ambasádě v Havaně a který trvale odmítá jednat s kubánským vedením,« vysvětlil Filip a dodal, že čeští podnikatelé jsou nuceni na Kubu cestovat přes ambasádu Slovenské republiky, protože na české ambasádě by se podpory nedočkali. »Spíše by jim někdo podrazil nohy a vzájemné potřeby se musí řešit oklikou, což je škoda,« dodal Filip.

Chargé d‘affaires Kubánské republiky v ČR Félix Andrés León Carballo mimo jiné uvedl, že nejvlivnější list v USA New York Times nedávno uveřejnil za jediný měsíc šest úvodníků, které se zabývaly tématem Kuby. »Jeden se celý věnoval blokádě a žádal amerického prezidenta Obamu, aby tuto nespravedlivou politiku ukončil. Další se věnoval práci kubánských lékařů v západní Africe v boji proti ebole, jiný kritizoval politiku vměšování USA proti Kubě. Další se například věnoval případu Kubánské pětice a navrhoval výměnu za americkou osobu, která působila na Kubě,« zdůraznil León.

Podle jeho slov tuto osobu najala americká společnost, která pracuje pro vládu USA, a zmíněný úvodník kritizoval vládu USA, že se prostřednictvím soukromé agentury vměšuje do vnitřních záležitostí Kuby. »Tato osoba byla na Kubě zatčena, když přivážela podvratné materiály, špičkové prostředky telekomunikace, například pro satelitní telefonní spojení, a dodávala je kontrarevolučním skupinkám, které u nás existují,« upřesnil León s tím, že tyto skupiny jsou financované ze zdrojů vlády USA. »Kongres USA každoročně schvaluje 22 milionů dolarů na podporu vnitřní kontrarevoluce na Kubě,« zdůraznil León.

Předseda Společnosti česko-kubánského přátelství Ludvík Šulda uvedl, že nejenom projevy řečníků, ale i následná diskuse byla pro účastníky semináře obohacující. »Debata se věnovala aktuálním otázkám situace na Kubě a většinou směřovala na chargé d‘affaires uzavřel Šulda.