Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj s korupcí dál vázne

8. 6. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - seedstheatre.org

 

 

Korupce je systém, který se v České republice budoval nejméně posledních 25 let, uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce europoslanec Jan Keller (ČSSD) s tím, že boj s korupcí podle něj není úspěšný, a to nejen u nás, ale i ve většině evropských zemí. Jeho partner v debatě, šéf Transparency International David Ondračka jeho slova potvrdil.

»Korupce je nejefektivnější formou podnikání vůbec. Slušný podnikatel musí investovat do provozu své firmy a tyto investice musí odečíst ze zisku, zatímco neslušný korupčník vlastně ovládá firmu, kde je schopen privatizovat veškerý zisk a neinvestovat nic, protože náklady na chod jeho firmy obstarává daňový poplatník,« objasnil v debatě Keller. Dodal, že korupčník má jen přínosy a nemá ztráty, což je nedosažitelný sen každého slušného podnikatele. Také podle Ondračky se »systém« korupce v ČR dlouhodobě vytvářel.

»Mají pravdu. Přestože si právě nesmlouvavý boj s korupcí dala současná vláda do svého Programového prohlášení, tak v této oblasti nedělá nic,« uvedl pro Haló noviny poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) a dodal, že vláda má priority bohužel úplně jiné. »Na korupci se přiživuje určitá skupina osob a ostatní to bohužel platí,« zdůraznil Ondráček.

Podaří se vyřešit střet zájmů ministra financí Andreje Babiše? Čtěte více v pondělních tištěných Haló novinách.