Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buď práci čest!

3. 5. 2013

Buď práci čest!

Prožili jsme opět První máj. Svátek zcela jedinečný, který je více než 120 let oslavou lidské práce, jež jediná může být tvůrkyní hodnot, a také připomenutím oprávněného požadavku, že lidé musejí pracovat v důstojných a vpravdě lidských podmínkách, aby jejich život a život jejich rodin byl také důstojný. Nezaměstnaní hledající práci - ačkoli se dříve i mohli nad Svátkem práce ofrňovat - dokážou docenit, jak obrovský význam tento svátek má. Právě v tento den zaznívá nejslavnostněji ono hrdé »Buď práci čest!«.

 

 

 

Vedle četných milých setkání ve sváteční atmosféře mnohým z nás pokazila náladu »práce« některých lidí od sdělovacích prostředků (zdráhám se napsat novinářů). Co může být důležitějšího, než pro svého chlebodárce uskutečnit rozhovor s Miloušem Jakešem na pražské prvomájové manifestaci či natočit detaily jejích účastníků při zpěvu Internacionály? To je přece zpravodajství! Zcela neotřelé, novátorské, a hlavně informačně bohaté. Taková česká veřejnoprávní, ačkoli měla na prvomájové manifestaci u Křižíkovy fontány, kde slavili pražští komunisté a jejich příznivci, dva své štáby, ještě v 16 hodin ve zpravodajství divákům ukazovala záběry prakticky zcela prázdného areálu Fontány. No, museli si televizáci přivstat, aby natočili tyto časně ranní záběry...

Podle primátora hlavního města Bohuslava Svobody, jehož ODS se na prvního května houfuje na Petříně (nebylo tomu tak vždy, po převratu v tento den ODS nepořádala nic, až pak jí došlo, že by jej měla využít pro své zviditelnění), by se První máj měl vrátit hlavně k oslavě jara a majálesu. Oslava práce je vůbec podle pravicových politiků umělá a kritika pravicových »reforem« je prý folklor. Inu, asi sami nepracují či nepotřebují výsledky práce jiných ke svému životu.

To papež je jiný kabrňák. Ten právě na Svátek práce poukázal na obrovskou nezaměstnanost, otrockou práci a obchod s lidmi, které jsou podle jeho mínění největšími současnými problémy »z resortu práce«, jež je třeba vyřešit. František při té příležitosti zkritizoval společnost (kapitalistickou), že upřednostňuje zisky před sociální spravedlností. »Práce je stěžejní prvek lidské důstojnosti, naplňuje nás důstojností a přibližuje Bohu, který také neustále pracuje a stále jedná. Práce nám dává schopnost podporovat nás samotné, naši rodinu, a přispívá k růstu celého národa,« řekl nejvyšší představitel katolické církve ve svém prvomájovém poselství. Zdalipak ho slyšeli pravicoví politici, kteří se při jiných příležitostech na něj odkazují?

Monika HOŘENÍ