Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bydlení sociální, nebo slušné?

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Bydlení je v ČR stále větším problémem. Sehnat kvalitní a dostupné bydlení dnes nemůže řada seniorů, rodičů samoživitelů, občanů se zdravotním postižením, ale do potíží se dostávají už i zaměstnanci. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) proto představilo koncepci sociálního bydlení.

Lidé, kteří budou chtít vstoupit do systému dostupného bydlení, projdou majetkovým a příjmovým testem, kde se bude individuálně zjišťovat jejich skutečná situace. Projdou-li, získají tzv. osvědčení. Díky němu budou moci získat přístup ke třem typům zvýhodněného bydlení.

První typ bude tzv. krizové bydlení, které bude určeno hlavně lidem, kteří se ocitli v mimořádně tíživé situaci, nebo lidem bez domova. Lidé by zde neměli strávit více než šest měsíců.

Druhou formou bude sociální byt. U obou forem je podmínkou využívat sociální práci a dodržovat jasně upravené podmínky.

Třetí forma bude dostupný byt, který bude určen již k trvalému bydlení. Nájemné v těchto bytech bude zvýhodněné oproti tržnímu nájemnému obvyklému v daném místě. Cílem je, aby si lidé mohli postupně najít vlastní bydlení nebo bydlení za tržní nájemné. Senioři a lidé se zdravotním postižením budou moci v těchto dostupných bytech zůstat trvale, pokud se jejich příjem výrazně nezmění.

Koncepce bude základním podkladem pro tvorbu zákona o dostupném sociálním bydlení. Ten by měl být předložen k projednání vládě, MPSV počítá s účinností zákona od začátku roku 2017.

Odborný mluvčí KSČM pro otázky bydlení František Beneš se nedomnívá, že by mělo smysl novou koncepci kritizovat v detailech, protože na cestě k zákonné úpravě dozná ještě mnoha změn, avšak nelíbí se mu celé základní pojetí, ba samotný pojem sociálního bydlení. »Podle našeho názoru by bydlení mělo být bez přívlastku. Nemělo by ve společnosti existovat bydlení, ve kterém vyrůstá-li například dítě, cítí se handicapované. Pokud tohle připustíme, budou nám vyrůstat generace frustrovaných a poznamenaných,« řekl Haló novinám Beneš.

MPSV plánuje také změny v dávkách na bydlení. Místo dvou by se měla začít vyplácet jen jedna. »Na bydlení by měla být jen jedna dávka. Nedává úplně smysl mít dva typy dávek,« řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní není rozdělení logické, když obě podpory stejně vyplácí jediný úřad, a to úřad práce.

František Beneš není proti. »To je nápad rozumný. Jsem pro určité zjednodušení systému dávek. Jen se bojím, že ty peníze skončí zase u nějakých prapodivných firem,« řekl Beneš.

Podle náměstkyně pro sociální a rodinou politiku Zuzany Jentschke Stöcklové se nová koncepce dotkne »půl milionu občanů ČR, kteří jsou dnes ohroženi ztrátou bydlení«.

Při tvorbě krizových, sociálních a dostupných bytů budou hrát klíčovou roli obce. Budou moci využívat stávající bytový fond, vybudovat nebo zrekonstruovat nové byty, využít služeb neziskových organizací a církví nebo si najmout byty od soukromých vlastníků.