Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byznys, nebo politika, Babiš si musí vybrat

27. 5. 2015

 

Pokus o vyslovení nedůvěry byl podle očekávání marný

Vrcholová politika je práce na plný úvazek. Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) se bude muset rozhodnout, zda bude dál ovládat své firmy, anebo zda bude místopředsedou vlády. V debatě před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě to uvedl místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Pokus o vyslovení nedůvěry byl pak podle očekávání marný.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přečkala ve Sněmovně pokus části opozice o vyslovení nedůvěry. Proti kabinetu hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Komunisté i další poslanci se hlasování v souladu s dřívějšími prohlášeními zdrželi. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc.

O svolání mimořádné schůze požádaly TOP 09, ODS a Úsvit kvůli sporům o daňovém zvýhodnění biopaliv. Při hlasování o něm ANO minulý týden navzdory svým prohlášením nepodpořilo ukončení této podpory. Pravice tvrdí, že prospěch z ní má Agrofert, kterou vlastní Babiš.

Bylo jasné, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě nemá šanci na úspěch, schůze nicméně posloužila opozici k výrazné kritice vlády, především pak ministra financí. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik už před hlasováním zdůraznil, že komunisté se zdrží. »Nebudeme hlasovat pro kádry z TOP 09 a ODS, se kterými tato země má bohaté zkušenosti z doby jejich vládnutí. Nikdo z občanů, zejména z voličů KSČM, si to nemůže ani stínem myslet,« uvedl. Neznamená to však podle něho, že by nynější vládu »nějak nadšeně podporovali«. KSČM vadí, že koalice neplní své předvolební sliby. »Říkám zcela jasně. Ani s pravicí, ani s touto vládou. My budeme postupovat podle svého zdravého rozumu a podle toho, co jsme slíbili svým voličům a co jsme slíbili v poslaneckém slibu,« řekl Kováčik.

Stát není akciová společnost

Filip připomněl, že při jednání o vyslovení důvěry vládě měl klub KSČM před sebou víc otázek, než odpovědí. »Jediné, co bylo pozitivní, že se na vládě nebudou podílet ti, kteří zavedli zemi do marasmu, rostoucího deficitu a spirály dluhů, která se jen a jen prohlubovala, a to jak špatnou politikou, tak neuvěřitelnou mírou korupce a dalšího tunelování peněz z daňových poplatníků,« prohlásil. Prohlášení vlády podle Filipa neobsahovalo velké množství slibů, se kterými vládní strany uspěly ve volbách. »Vláda za jeden a čtvrt roku skutečně opustila mnoho svých slibů,« konstatoval Filip. Připomněl např. církevní restituce, progresívní zdanění, majetková přiznání či zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Pokud jde o ministra Babiše, který si podle Filipa nadále myslí, že stát se dá řídit jako firma, evidentně existuje střet zájmů. »Stát není akciová společnost. Ve státě nemůžete škrtnout jednu třetinu občanů, nemůžete je propustit, nemůžete z těch, kteří jsou v práci, udělat nezaměstnané a neplatit je ze sociálního systému,« vzkázal Filip Babišovi.

Střet zájmů ministra financí je za čarou

Podle předsedy ODS Petra Fialy u Babiše už nejde o stálý střet zájmů, ale o zneužití moci ve prospěch jeho firmy Agrofert. »Pan vicepremiér zneužívá, využívá svou politickou moc k tomu, aby získal ekonomický prospěch pro Agrofert,« prohlásil Fiala. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že Babiš v případě daňového zvýhodnění biopaliv hlasoval v rozporu s odborným stanoviskem svého úřadu ve prospěch své firmy a pak o stanovisku ministerstva veřejně lhal před novináři. »Já si neumím představit zemi, kde by tohle mohlo ministrovi projít,« uvedl. Premiér však podle něho pouze pokrčí rameny v obavě, aby se s vaničkou nevylilo i dítě. »Máme za to, pane premiére, že tím dítětem myslíte svůj zájem být premiérem, který vyměňujete s panem ministrem financí za toleranci, když už ne podporu, jeho soukromých ekonomických zájmů,« uvedl Kalousek. »Cítíme, že tento obrovský střet zájmů je už za čarou,« dodal šéf klubu Úsvitu Marek Černoch.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomenul, že současná vláda je založená na výsledku voleb a také složení vládní koalice odráží výsledky voleb. Návrh na svržení vlády kvůli podpoře biopaliv je podle něho pokrytecký. Zopakoval, že podpora biopaliv byla schválena za pravicových vlád a že současný kabinet na ní nezměnil vůbec nic. »Tohle je jenom záminka, tohle je pokrytecká hra. Vám ve skutečnosti vadí, že vláda plní svůj program,« uvedl Sobotka na adresu pravice.

Babiš: Zplodila mě zkorumpovaná pravice

»Vy jste zapomněli, že jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice… Kdybyste nekradli, nepodváděli a plnili program, já bych tu nestál. Mohl jsem si užívat těch peněz,« obrátil se na pravicovou opozici Babiš. Přiznal, že má střet zájmů, ale popřel, že by zneužil funkce vicepremiéra a ministra financí ve prospěch své společnosti Agrofert. Nemá to prý zapotřebí, nezničí si jméno pro nějaké drobné. »Nelžu, nekradu a dělám pro lidi,« prohlásil s tím, že do politiky se dostal omylem. Z podpory biopaliv nemá podle svých slov ani korunu. Poté víceméně reagoval na Kalouskovy výpady »Pokud bude ve sněmovně sedět pan Kalousek, určitě tu líp nebude,« zdůraznil Babiš.

Uvedl také, že před lety, při schvalování daňové podpory pro biopaliva, byl po něm požadován milion eur. Kdo po něm peníze chtěl, však neupřesnil, řekl jen, že šlo o »vašeho guru«. Kalousek poté prohlásil, že v této souvislosti podá trestní oznámení na neznámého pachatele.¨