Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čechům chybí povědomí o Číně

9. 6. 2014

 

 

Rozhovor Haló novin s Mo Li, vedoucí české sekce China Radio International

 

Jaká je vaše pozice v rádiu?

 

Jsem vedoucí redakce české sekce China International Radio. Vysílám tedy se svými kolegy k vám do České republiky, na středních i krátkých vlnách, a to každý den jednu hodinu. Ráda bych řekla, že klademe velký důraz na komunikaci i prostřednictvím internetu, máme nyní novou webovou stránku www.asiednes.cz, a zkoušíme uvést do praxe naše nové aplikace přímo na iPhone. Technicky se snažíme jít každý dopředu.

V české sekci našeho mezinárodního rádia je patnáct čínských zaměstnanců, plus tři čeští kolegové. Musím pochválit naše české kolegy, protože mluví opravdu slušnou čínštinou. A jak víte, čínština je docela těžký jazyk, čeština ale také. A já to vím moc dobře!

Kde jste se naučila hovořit česky?

Česky jsem se učila nejprve v Pekingu na univerzitě, studovala jsem tam celé čtyři roky. Poté jsem byla na návštěvě v České republice, to bylo v roce 2000, a studovala jsem češtinu jeden rok na Karlově Univerzitě v Praze, na filozofické fakultě.

Mám na tu dobu pěkné vzpomínky, Praha je magické a starobylé město, ráda se do něj přijedu opět podívat, alespoň na dovolenou. Po příjezdu nazpátek do Pekingu jsem měla samozřejmě učitele češtiny, kteří byli někdy i rodilí mluvčí. Prostě jsem se snažila zlepšit svou češtinu i po příjezdu ze studií z České republiky. A dělám to tak i dnes. Každý den pracuji s českými texty.

Máte v úmyslu opět navštívit ČR?

Určitě ano. Chci opět navštívit Českou republiku, protože se mi u vás velice líbilo již při mé první návštěvě. Navíc mi pobyt u vás vždy pomůže v tom, že si zdokonalím svou češtinu, kterou potřebuji ke své práci u nás v rádiu. Samozřejmě jsem četla a studovala knihy o vaší zemi, zajímá mě vaše dlouhá historie. Bohužel žádné příbuzné však v České republice nemám.

Máte problém se smogem v ulicích Pekingu?

Máte pravdu, smog v Pekingu je i pro mne problémem. Způsobují ho výfukové plyny z automobilů, kterých je v našem městě stále větší počet. Pokud jdu po ulici, často nosím roušku, myslím si, že rouška přes obličej zachytí nečistoty ve vzduchu, které bych jinak vdechovala do plic. Domnívám se, že na ulicích Pekingu je rouška důležitá. Proto ji nosím i já.

V čem je vaše zpravodajství cenné pro českého posluchače?

Informujeme o světových událostech z čínského pohledu, a každodenně se snažíme být objektivní. Zajímavé na našich zprávách, podle mého názoru, je to, že některé zprávy nyní z Ukrajiny nebo například v nedávné minulosti z Egypta, se do českých médií vůbec nedostanou, nebo je jejich pohled úplně jiný, a to mnohdy pořádně zkreslený. Takže vlastně doplňujeme obrázek, který si český občan má šanci udělat o aktuálních světových událostech, které se na něho z médií valí, a to v jeho rodném jazyce.

Pokud vás dále zajímá, jaká je  náplň práce Mo Li, čtěte sobotní tištěné Haló noviny.

Radovan RYBÁK