Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černá a bílá je moderní. Ne ale v investiční politice města

20. 5. 2014

 
 

Také ekologie je o penězích. Otázkou je, zda to vedení radnice myslí skutečně vážně. A co myslí vážně. Některá rozhodnutí z poslední doby jsou totiž značně protichůdná. Dávají tak tušit, že v jejich pozadí jsou i jiné tlaky a zájmy než snaha o zlepšení ovzduší v Táboře. Nelze přece tvrdit při zdravém rozumu, že jednou je něco bílé a jindy ta samá věc je černá. Ale na podobné postupy současného vedení radnice jsme si již za čtyři roky zvykli, i když smířit se s nimi určitě nemůžeme. Ale zpět k penězům a ekologii:

Město Tábor patří v rámci ČR mezi nejvíce ohrožené polétavým prachem a jeho nejvyšší koncentrace jsou v okolí Budějovické ulice. Zásadní vliv má zřejmě doprava, ale také lokální topeniště na pevná paliva, která se v této lokalitě hojně využívají. V rámci rekonstrukce Budějovické ulice proto zastupitelé rozhodovali o alternativních zdrojích tepla a teplé vody. Na stole byly dva návrhy: na připojení ulice na centrální zdroj tepla (Teplárna Tábor) a plynofikace.

Radnice proto uspořádala mezi obyvateli Budějovické a okolí anketu. Oslovila majitele 164 nemovitostí a odpovědi se jí dostalo od 103 z nich. Kupodivu 26 by preferovalo připojení na centrální parovod z Teplárny Tábor, plyn by uvítalo 56 vlastníků nemovitostí. Podotýkáme, že tato anketa je nezávazná a každý z respondentů se může rozhodnout v budoucnu jinak.

I když se radnice snaží všemožně preferovat jako nejekologičtější centrálně dodávané teplo, teplárna tuto možnost zásadně odmítla. Zřejmě kvůli malému počtu zájemců. I přesto, že město je téměř polovičním vlastníkem akcií Teplárny Tábor, svůj postoj k tomu, co je ekologické a co není, vůči soukromému vlastníku prosadit nedokázalo. Naopak se přihlásil E.ON, že by zájem o plynofikaci Budějovické měl. Jen s jednou podmínkou.

Město má vybudovat páteřní plynovod na Budějovické v hodnotě 10-15 milionů korun, k němu si zájemci o plyn vybudují na své náklady přípojky, a E.ON je prý ochoten uvažovat o nějaké kompenzaci nákladů městu. Kolik to bude a zda vůbec na páteřní rozvod přispěje, je ve hvězdách. Už proto, že město sice tuto hlavní větev vybuduje, ale majitelé nemovitostí vzhledem k ceně přípojky a ceně plynu účast odmítnou. I taková může nastat situace. E.ON pak pravděpodobně ztratí zájem a milionová investice města se ukáže jako zcela zbytečná.

Vraťme se ale ještě k úvodní otázce, co je bílé a co je černé? Vedení radnice dlouhodobě dělá vše proto, aby v dodávkách tepla a teplé vody zabránilo konkurenci a potvrdilo monopol teplárny. Důkazem je například rozpracovaná a stále nedokončená energetická koncepce města, ale také schválené memorandum podepsané s teplárnou. Principem obou dokumentů vzniklých pod taktovkou teplárny je zabránit moderním alternativním způsobům vytápění ve městě. Najdeme v nich odvolání na to, že nejekologičtější je centrální zdroj tepla, zatímco například malé plynové kotelny jsou neekologické. Své by mohli k věci říci majitelé nemovitostí, bytová družstva a SVJ. Ti všichni hledají levnější způsob vytápění, než nabízí teplárna. Zatím marně.

Ergo kladívko: Plynové vytápění na Budějovické bude ekologické, zatímco v jiných objektech nikoliv. Teplárna jako soukromý subjekt je tu výhradně pro zisk, ten by v případě Budějovické nebyl, proto se o natažení teplovodů do této lokality nezajímá. A tím ani o ekologii města, ve kterém své zisky generuje. E.ON se sice o plynofikaci zajímá, ale veškerá rizika ponese město. Pokud se nepřipojí dostatečný počet odběratelů, pak řekne zřejmě díky, nemáme zájem. Město tak zbytečně vyhodí 10-15 milionů a pod vozovkou Budějovické zůstane zakopané nevyužité potrubí.

Máme jako klub zastupitelů KSČM zato, že na podobné investiční akce by měla probíhat podstatně důkladnější příprava. Vedení radnice by nemělo podléhat nepromyšleným řešením na zlepšení ovzduší v Táboře, která jsou více méně pro čárku: Podívejte se. Co všechno děláme! Nezávazná anketa, jako podklad tak výrazné investice, evidentně nestačí. Určitě by měly být na stole závazné objednávky majitelů nemovitostí, smlouva budoucí se společností E.ON a řada dalších dokumentů. Jinak vyhodíme bez užitku další miliony z peněz daňových poplatníků.

Ladislav ŠEDIVÝ a Václav EBERT
Klub zastupitelů KSČM Tábor