Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká vláda zrazuje občany, mandát k tomu ale nedostala

 

O uprchlících a migraci bylo mnoho řečeno a také napsáno. Nejsmutnější na názorech kladných i záporných je, že ti, co by k tomu měli říci nejvíce, stále mlží, jsou nejednotní, nemají jasno na stav situace ani v nejbližší budoucnosti, a na celé situaci se ještě podepisují sdělovací prostředky, které dávají více méně prostor pro pravici, která soucítí s těmi, kteří putují po Evropě, jako by byli téměř doma. Dovedete si představit, že bychom my takto putovali (třeba jen turisticky) po státech Středního východu?

 

 

 

Naše vláda navíc neví, kolik migrantů může ČR přijmout, kolik to bude stát, jaké to bude mít především sociální důsledky a dopad na naši republiku, kolik na to přispěje EU (pokud na to přispěje). Počty se stále mění a veřejnost je uspokojována čísly, jako by se migrace ČR téměř netýkala. Nebezpečí údajně nehrozí. Tento optimismus nesdílí nejen naše hlava státu, ale i většina obyvatel, na rozdíl od pánů Dienstbiera, Schwarzenberga a dalších pochlebovačů Západu. Na západ od nás si začíná i Německo uvědomovat, že to může být velký problém, snad jediný, kdo to nevnímá je stále »frau« Merkelová.

Denně diskutuji s občany na toto téma, a ti stejně jako já si pokládají desítky otázek, jak to bude dál. Bylo tomu i ve středu 20. ledna, kdy se na internetu objevily první informace o »nové kampani, která má naučit české děti soucitu s uprchlíky«. Pominu-li skutečnost, že se od vládních činitelů nedostává objektivních informací a především informací pravdivých občanům ČR, co si má člověk myslet o této informaci? Znamená to, že když se nedá hnout s prezidentem a názorem většiny občanů (myšleno přesvědčit je), půjdeme na to přes malé děti? Znamená to, že když jsem vyslovil tyto názory, budu i já xenofob a rasista?

I já si totiž myslím, že současný stav je důsledkem nedávného kolonialismu, ale i snah USA. I já si myslím, že by tito lidé měli především zůstat v těch zemích, které jsou jim rozhodně bližší (než evropské státy a národy s podstatně jinou kulturou), a to jsou Saúdská Arábie, Kuvajt a další. I já si myslím, pomozme jim v rámci svých možností, ale tam, kde tento problém vznikl. Vždyť tak, jak jsem vyčetl z různých zdrojů, korán říká, že jsme jenom jejich služebníky a cokoli pro ně uděláme, cokoli jim dáme, je z jejich strany považováno za pouhé splnění povinnosti jako otroka svým pánům. Dokumentují to případy jak v Německu, tak i v Maďarsku a dalších místech Evropy, kde se uprchlíkům pomoci dostalo, ale jejich pohrdání s dary svědčilo o něčem jiném. Proto se domnívám, že česká vláda zrazuje občany, přičemž k tomu nedostala žádný mandát, zvláště když vezmeme v úvahu veřejné mínění.

Vláda by se měla postarat o seniory, mládež v předškolním a školním věku především, a poté o to ostatní. Na prvním místě by měl být důstojný život českého občana. Na to se zapomíná. Za více než 25 let novodobého vládnutí postkomunistických elit jsme se nedokázali vypořádat s romskou otázkou, pominu-li sociální dávky, a dalšími problémy, jako je bezdomovectví, nezaměstnanost atd. Dostane veřejnost pravdivou odpověď na tyto otázky? Kdy to bude?

Jan REJFEK, zastupitel městyse Dešenice