Jdi na obsah Jdi na menu
 


České lázně se otevřou čínské klientele

 

Slezský dům v Lázních Karlova Studánka. FOTO - pepa.cz

 

 

Lázně Karlova Studánka přijmou 120 čínských dětí s dýchacími nemocemi, které se zde budou léčit na náklady čínské strany. Umožňuje to dohoda o spolupráci v lázeňství, kterou v rámci říjnové cesty Miloše Zemana do Číny uzavřel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Dohoda o podpoře medicínské turistiky v oblasti lázeňství, o kterou čínská strana vyjádřila velký zájem, znamená pro české lázně ekonomickou pomoc. Lázně získají novou klientelu z Číny, která si bude hradit pobyty a léčebné procedury sama. »Čínská strana je připravena spojit české lázně s čínskými partnery,« uvedl Němeček.

Ministr podepsal také dohodu o čínské podpoře projektu Kliniky tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové. V současné době je projekt připravován mezi FN Hradec Králové, Lázněmi Velichovky, Lázněmi Bohdaneč, Univerzitní nemocnicí Xiangya a Zdravotním úřadem provincie Hunan. Do projektu mají zájem investovat Zdravotní úřady měst Tianjinu a Šanghaje a čínská strana bude také aktivně hledat jak model oficiální finanční podpory, tak i podporu privátních čínských investorů. »Projekt kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové se stane referenčním projektem pro ostatní země střední a východní Evropy,« uvedl Němeček.

V rámci návštěvy podepsal Němeček také Memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů ČR a ČLR, která je první »strategickou dohodou« v historii ČLR.

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová připomněla, že spolupráce zdravotních systémů ČR a Číny byla navázána loni v květnu podpisem Tříletého akčního plánu spolupráce. Letos v květnu jednala česká delegace s náměstkem čínské ministryně zdravotnictví o čínské podpoře rozvoje kliniky tradiční čínské medicíny. Němeček v červnu navštívil Čínu, kde podepsal smlouvu s regionálním zdravotním úřadem Tianjin. Čína také navrhla, aby se česko-čínská spolupráce ve zdravotnictví rozšířila na 16 zemí střední a východní Evropy.