Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeští exportéři touží po zemích mimo Evropu

22. 1. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - wikipedia

 

 

Až osm výjezdů ročně podobných tomu, který čeští exportéři absolvují s prezidentem Milošem Zemanem letos v únoru při cestě do Jordánska a Spojených arabských emirátů (SAE), uspořádá pro exportéry Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Vyplývá to ze setkání stovky vývozců v pražském Břevnovském klášteře se zástupci vlády a diplomacie. Podle podnikatelů jsou důležité hlavně cesty za hranice Evropy.

»Domnívám se, že podnikatelské mise v doprovodu ústavních a vládních činitelů patří k významným proexportně orientovaným opatřením, která českým firmám přinášejí skutečný prospěch. K jejich základnímu poslání patří velmi důležitý osobní kontakt s partnery, posílení stávajících a navázání nových obchodních dohod, seznamování s trhem, synergie plynoucí z politických jednání a podpora jednotlivým projektům,« uvedl na setkání s exportéry ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

V navrhování zemí, které by byly vhodné pro návštěvy českých politiků a doprovodné podnikatelské mise, se Svaz průmyslu a dopravy ČR výrazně angažuje. Podle jeho šéfa Jaroslava Hanáka by cesty měly směřovat do zemí, kde politici skutečně mohou pomoci otevírat dveře byznysu. »Tedy především do mimoevropských,« uvedl. Od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dostal slib podpory v organizaci takových cest.

(zr)