Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chládek: Z programu EU na výzkum hrozí ztráta až deset miliard

6. 5. 2014

 

 

Z programu EU na výzkum hrozí větší ztráty, než se čekalo, Česku hrozí nedočerpání až deseti miliard korun. Původně se přitom v programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI) mluvilo o ztrátě 7,5 miliardy. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes novinářům řekl, že chce ztrátu snížit o čtyři miliardy. Ve druhém programu spravovaném ministerstvem školství, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, se snad podaří vyčerpat všechny peníze.

»Za poslední období dvou měsíců, tedy za mého působení, došlo k navýšení proplacených prostředků o 2,1 miliardy,« uvedl Chládek k programu VaVpI. Ministerstvo také poslalo na pražské vysoké školy 2,4 miliardy, další peníze chce stihnout vyčerpat vypisováním nových čerpacích výzev či zjednodušením metodiky pro žadatele o dotace.

Z programu se staví po republice šestice velkých vědeckých center. Jejich problémy s čerpáním jsou podle Chládka způsobeny například zákonem o veřejných zakázkách. Ústavy totiž často poptávají techniku, kterou vyrábí na světě jen jedna firma. Když ale přijde jen jedna nabídka, musejí tendr zrušit. K řešení čerpání velkých center proto chtějí úředníci přistupovat individuálně.

Co se týká programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, zde hrozilo nedočerpání až 1,9 miliardy. »Podařilo se nám vyhlásit výzvy za 1,39 miliardy, takže tady dochází k tomu zrychlení s tím, že u operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pokud všechno dobře půjde, tak tam téměř nebude žádná ztráta,« dodal Chládek.

S čerpáním evropských peněz má ministerstvo školství problémy léta. V období 2014 až 2020 bude úřad spravovat nový program Výzkum, vývoj, vzdělávání. Podmínky jeho čerpání se nyní dolaďují, podle Chládka by z něj mělo jít například devět miliard na rozšíření kapacit škol a školek. Dotace v řádu miliard korun mají jít také na pražské vysoké školy a vědecké ústavy.