Jdi na obsah Jdi na menu
 


Církevní restituce znovu do sněmovny

17. 7. 2014

Představitelé KSČM a Úsvitu na společné tiskové konferenci. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Téma tzv. církevních restitucí se opět dostane na půdu sněmovny. Poslanci KSČM a hnutí Úsvit požádali o svolání mimořádné schůze, na níž by vláda informovala o postupu ve vydávání majetku státu církvím a náboženským společnostem. Schůze se uskuteční příští čtvrtek.

Novinářům to řekli předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Mají prý informace, že při vydávání majetku církvím dochází k porušování zákona.

»Byli jsme konfrontováni s poznatky, že státní památkový úřad případně jiné úřady, které jsou řízeny jako ústřední orgány státní správy ministerstvem kultury nebo ministerstvem zemědělství, porušují zákon (o církevních restitucích) tím, že netrvají na tom, aby byly předkládány všechny potřebné doklady pro případné vydání majetku,« uvedl Filip.

Úřady se prý neřídí zákonem, ale metodickým pokynem, který požadavky pro vydávání v rozporu s normou snižuje. »V tom případě by orgány státní správy postupovaly v rozporu se zákonem. Nikdo jiný než zákonodárce totiž nemůže stanovit pravidla pro nakládání s majetkem státu,« konstatoval Filip. Podle něj hrozí, že by církve a náboženské společnosti mohly dostat majetek, který před 25. únorem 1948 nevlastnily.

Pokud by sněmovna o restitucích nejednala a zákon se nedodržoval, je podle Filipa možné obrátit se kvůli vydávání majetku na Ústavní soud.

»Získali jsme informace, že dochází k nějakým podivným pokynům, které nejsou v souladu se zákonem, co se týče podmínek pro vydávání majetku,« doplnil předseda hnutí Úsvit. Vzhledem k tomu, že se jedná o mnohamiliardové majetky, které by byly vráceny nezákonně, měla by podle něj vláda tento postup veřejně vysvětlit. »Žádáme jasné zdůvodnění a zpátky dodržovat hlavní zákon. Není potřeba měnit zákon, ale dodržovat ten stávající,« uvedl Okamura.

Hlídací psi zákona

Podle poslance Karla Fiedlera (Úsvit) je majetkové vypořádání s církvemi téma, jež stále výrazně rezonuje společností a veřejnost má právo být v této věci s výrazným finančním dopadem pro stát informována. »Pokládáme za zcela logické a legitimní požadovat, abychom byli podrobně seznámeni s aktuálním stavem a dalším postupem v této věci,« prohlásil.

»Slíbili jsme, stejně jako některé jiné politické strany, že budeme hlídacím psem vydávání státního majetku, že budeme hlídacím psem zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi,« připomněl předseda klubu komunistických poslanců Pavel Kováčik slib, který dala KSČM svým voličům. Vzhledem k tomu, že v zájmu fungování vládní koalice sociální demokracie od svých slibů ustoupila, považuje za důležité velmi pečlivě a průběžně hlídat, jakým způsobem k naplňování tohoto zákona dochází.

Pokud vás dále zajímá, co dále se bude na mimořádné schůzi sněmovny projednávat, čtěte čtvrteční tištěné Haló noviny.