Jdi na obsah Jdi na menu
 


Církve snížení náhrad odmítly

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Jiří ZIKMUND

 

 

Vyjednavači ČSSD, ANO a zástupci církví se v pátek podle očekávání neshodli na snížení finančních restitučních náhrad za nevydaný majetek.

Církve nyní mají písemně dodat své výhrady ke snížení náhrad o 13 miliard, jak navrhli sociální demokraté spolu s ANO. Snížení chtějí kvůli tomu, že hodnota nevydaných nemovitostí byla při vyčíslení náhrad nadhodnocena.

Církve se snížením nesouhlasí. »V této chvíli jsme hluboce přesvědčeni, že dál již ustupovat nemůžeme,« uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Politici se s církvemi zatím dohodli pouze na tom, že ministerstvo kultury bude nově zveřejňovat zprávy o hospodaření církví. »Církve a církevní společnosti souhlasí s tím, aby byly zveřejňovány účetní závěrky, které poskytují ministerstvu kultury, ale které jsou brány jako neveřejné,« uvedla zástupkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Vláda by v tomto ohledu měla navrhnout změnu zákona o církvích, dodala.

Církve se navíc dobrovolně zavázaly ve svých výročních zprávách informovat o výši prostředků, které věnovaly nebo hodlají věnovat na veřejně prospěšné aktivity, tedy do sociálních služeb, vzdělávání nebo na opravu kulturních památek.

Další schůzka k tématu má být do poloviny března.