Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cizinci dluží nemocnicím 33 milionů

 

 

Nemocnice v České republice poskytly loni zdravotní péči více než 94 tisícům cizinců v hodnotě 646 milionů korun. Neuhrazena zůstala péče za 33 milionů. Uvedl to Ústav zdravotnických informací a statistiky. Meziročně vzrostl počet ošetřených o pět tisíc a výdaje na léčbu o šest milionů korun, neuhrazená částka naopak klesla o sedm milionů.

Loni i předloni byli nejčastěji ošetřenými cizinci Slováci, Ukrajinci, Rusové, Němci a Vietnamci. Nejčastěji platili hotově nebo ze svého zdravotního pojištění. Nejvíc cizinců ošetřily nemocnice v Praze, a to 43 445. Na dalších místech jsou kraje Jihomoravský (9865), Karlovarský (9401), Středočeský (5305) a Ústecký (4649).

»Za stávající legislativy se s tím moc udělat nedá. Vždycky bude určité procento lidí, kteří si nezaplatí péči, což souvisí s imigrační politikou tak, jak je to dnes na stole,« reagoval pro náš list člen sněmovního zdravotního výboru Vojtěch Adam (za KSČM). Ne všechny návrhy KSČM a nakonec i Úsvitu se podle něj patří hodit pod stůl, bezmyšlenkovitě jen podle toho, kdo je předkládá, ale je třeba se jimi zabývat. Možná by se tím řešil i »problém zaměstnávání cizinců a jejich zdravotního a sociálního pojištění,« zdůraznil komunistický poslanec.

Z celkových 646 milionů korun bylo 340 milionů vydáno na léčení pacientů z EU. Nejvíc ze Slovenska - 169 milionů Kč. Téměř polovina cizinců, 43 605, zaplatila hotově, jejich platba tvořila zhruba třetinu všech úhrad. Ze sledovaných nečlenských zemí EU je podle statistiků zajímavý podíl Vietnamců a Číňanů s uzavřeným smluvním zdravotním pojištěním v ČR. U osob i u čerpání nákladů na ošetření přesahuje 60 % a podle statistiků svědčí o seriózním přístupu těchto komunit k pobytu v ČR.

Podle statistik ministerstva vnitra bylo na konci roku 2013 registrováno v ČR 441 536 cizinců s povoleným pobytem, což jsou čtyři procenta populace. Podle předběžných údajů ministerstva pro místní rozvoj přijelo loni do ČR celkem 23 milionů turistů.