Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČMKOS: Volte levici!

4. 10. 2012

Zpravodajství

Když komunikace sociálních partnerů vázne, některý z nich vyjde na komunikace, aby ukázal, že tudy cesta nevede - jako například loni v květnu odboráři (Foto - Karel Růžička)
Grospič: Předpokládal bych, že vláda bude respektovat určitá pravidla a nebude stavět odbory do role statistů, kteří se mají vyjadřovat k už téměř odsouhlasenému záměru.


 

 

Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou opět pravidelně chodit na jednání s vládou a zaměstnavateli, tzv. tripartitu. Po jednání dvoudenního sněmu ČMKOS to na brífinku uvedl předseda největší české odborové centrály Jaroslav Zavadil.

 

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

»Je lepší vyjednávat než nevyjednávat, i když to nepřináší výsledky, jaké bychom chtěli,« řekl Zavadil. Odbory potom budou moci i lépe zveřejnit své postoje.

 

»Myslím, že krok, který ČMKOS učinila směrem k tripartitě, by neměl být jednostranný,« řekl včera Haló novinám předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska, poslanec Stanislav Grospič (KSČM). »Jako představitel jiného odborového sdružení bych předpokládal, že to bude podmíněno tím, že vláda na druhou stranu bude respektovat určitá pravidla a nebude stavět odbory, jako zástupce zaměstnanců, do role statistů, kteří se mají vyjadřovat k už téměř odsouhlasenému záměru, který - když je předkládán k jednání, už prochází parlamentem, viz současné reformy.«

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula připomněl prognózy analytiků ČMKOS, podle nichž se příští rok bude pohybovat inflace mezi 2–2,5 %. Středula to označil za dolní hranici požadavků odborů na růst mezd při kolektivním vyjednávání. Připomněl vyjádření šéfa České národní banky, že pokud by měl někdo šetřit, je to vláda, ale nikoli podniky nebo občané. »Jestli občané mají utrácet, tak musejí mít z čeho, a my si o nárůst mezd velmi sebevědomě řekneme,« prohlásil. »Pokud by došlo k nějakému významnému výkyvu, třeba že by byla rovná daň a navýšily by se ceny základních věcí, jako jsou třeba potraviny, tak samozřejmě tomu finální požadavek přizpůsobíme.« Na jednání tripartity budeme požadovat velmi jasnou informaci, jak vypadá čerpání prostředků z Evropské unie v ČR. Ještě vážnější je diskuse na téma příštího rozpočtového období. Na sněmu ČMKOS jsme se dotkli i otázky lichvy a exekucí, pokračoval Středula. Chceme toto téma na tripartitě otevřít, protože v posledním období je počet lidí, kteří padají do dluhové pasti, extrémní.

Chceme plná sociální práva

Otevřeme i téma výjimky pro ČR, kterou nyní projednává Evropský parlament. Myslíme si, že není žádný důvod, aby ČR měla tak obrovský opt-out na sociální práva. Ve skutečnosti nejde o ochranu před nároky sudetských Němců, ale o ochranu před možností aplikace sociálních práv 3. generace na ČR. »My, členové a členky ČMKOS, si nepřejeme být občany EU třetí kategorie jen proto, že se EU prezidentovi ČR nelíbí,« řekl Středula.

»Budeme dbát na to, aby se pod obecnými frázemi o krizi nezmrazovaly, nebo dokonce nesnižovaly mzdy tam, kde zakázky jsou,« řekl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Rádi bychom dostali do kolektivních smluv otázky dalšího vzdělávání pracovníků, ale i zaměstnávání starších osob, prohlásil.