Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co přinesou komunální a senátní volby?

28. 9. 2014

 

 

Již jen několik dnů nás dělí od komunálních voleb a voleb do třetiny Senátu. Co nám přinesou dobrého? Jaké problémy společnosti a v jakém rozsahu slibují řešit?

 

 

 

Poctivě řečeno: zatím nevím. Situace je velmi zvláštní. Především se dále mění »volební bojiště«. Do komunálních voleb jde 50 stran a různých hnutí. Zdá se, že úloha klasických politických stran se dále sníží. Zvyšuje se váha různých podnikatelských, zájmových i rodinných seskupení, které se chtějí dostat k moci a tím i k ziskům. Příklad Babiše a Okamury je velmi podnětný. Zájmy většiny a sociální spravedlnost ustupují do pozadí.

Je to postupná změna politického systému. V Ústavě ČR v čl. 6 se prohlašuje: »Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.« Mimo jiné to znamená, že politické strany mají usilovat o maximální plnění Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku. V programech většiny účastníků voleb je to ale těžké nalézt. Jsou příliš všeobecné a jsou si velmi podobné. Nekonkrétní fráze. Jako Babiš: »Nebudeme krást, ale makat.«

Co je příčinou nekonkrétnosti?

Především je to nezájem o práci pro celou společnost. Většina kandidátů hnutí, ale i politických stran, sleduje pouze své osobní nebo skupinové zájmy. Potřeby pro prohloubení sociální spravedlnosti v celé společnosti je prakticky nezajímají. Přitom je toho k řešení víc než dost.

Náš stát je obrovsky zadlužen, nejvíce v historii. Zahraniční zadluženost činí kolem dvou bilionů korun a každý rok se zvyšuje přibližně o 100 miliard Kč. Ozývají se již hlasy, že nám hrozí finanční krach s obrovskými sociálními důsledky. Ani v jednom volebním programu (zejména do Senátu) jsem zmínku o tomto základním problému nenašel. Týká se to však i komunálních voleb, tedy měst a obcí. Všude chybějí finance. A na zastavení růstu zadlužení a jeho splácení je potřeba několik set miliard korun ročně. Kde a jak je vzít? Cest je mnoho. Především zvýšit kvalitu hospodaření a kontrolu na všech stupních. Zajistit důsledně výběr daní. Jsou však i velmi zásadní otázky.

Navracet ekonomiku do českých rukou

V rámci zběsilé privatizace národního majetku je podstatná část české ekonomiky v rukou zahraničních »strategických partnerů«. Tyto dnes zahraniční firmy ročně odvádí z ČR stále více zisků a neinvestují je u nás. V minulém roce to bylo 300 mld. Kč. Je to dvakrát tolik než před deseti lety. Na jednoho obyvatele to bylo téměř 30 tisíc Kč za rok a činilo to osm procent hrubého domácího produktu. Tyto firmy u nás využívají levnou pracovní sílu, často mají daňové prázdniny a někdy jsou podporovány i finančně (poplatek za pořízení pracovního místa, levné pozemky atd.). Je to potřeba začít měnit. A na to by se odborníci politických stran a státu měli zaměřit.

Souvisí s tím další ztráta financí na daních. Zákon umožňuje nahlásit sídlo podniku v »daňových rájích« a tak u nás neplatí daně. Ty by se však měly platit tam, kde vznikají. Je tedy nutno změnit zákony. Celkově je třeba promyslet, jak začít navracet ekonomiku do českého vlastnictví (osobního, obecního, státního). Nepotřebujeme montovny a skladiště na zelené louce a navíc s podporou státu.

Klíčová témata by měla dostat prostor

To je jeden ze základních, dlouhodobých problémů. Má však pro budoucnost základní význam. Pro snižování zadluženosti i pro zvýšení zaměstnanosti. Je jich však více. Například je nutno vnést pořádek do zdravotního a sociálního pojištění. Jde o pojištění občanů a jeho správnou realizaci by měl garantovat stát. Proto by v této oblasti bylo třeba zrušit soukromé pojišťovny. Zbytečně se tak na provoz obětují miliardy korun ročně. Ze stejných příjmů by měly být i stejné částky odvodu pojistného.

S tím souvisí také progresivní zdanění příjmů. Obtížně se v soukromém sektoru prosazuje a určuje výše »spravedlivé odměny za práci«. Proto je nutné stanovit progresivní daně. Ve státní a samosprávné sféře je to možné samozřejmě řešit i platovými tarify a stropy.

To vše jsou určitě klíčová témata pro zejména pro senátní volby. Škoda jen, že se této příležitosti chopil jen málokdo.

Václav VĚRTELÁŘ