Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co skrývá nenápadná věta v návrhu koaliční dohody?

19. 12. 2013
Strakova akademie - sídlo vlády ČR. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin
 

Koaliční smlouva mezi stranami možné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ještě nebyla podepsána a už některé formulace vyvolávají poprask. V části věnované zdravotnictví se nachází větička, která může znamenat velké změny pro české ženy. K horšímu.

Jedná se o větu v části »Kvalitní zdravotnictví dostupné všem«, jež zní: »Neumožníme žádné opatření v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce (ne aktivní eutanazii).« Na sociálních sítích a  na internetu se již objevilo mnoho názorů, vyjadřujících obavu z toho, co to prakticky udělá s moderní českou legislativou v oblasti práv žen, a také připomínající zájmy lidovců »na ochraně lidského života i před narozením«. Mezi členy vyjednávacího týmu KDU-ČSL je totiž i Jan Kasal, který před lety ještě jako poslanec předkládal konzervativní návrh na výrazné omezení práva žen svobodně rozhodovat o svém těle.

»Zůstane-li tato věta v koaliční smlouvě, pak by to bylo jedním z  důvodů, proč vznikající vládu nepodpořit. Trváme na tom, že žena má v moderní společnosti právo rozhodovat o svém vlastním těle,« řekla rezolutně Haló novinám stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková, která se dlouhodobě zabývá i ženskými tématy. »Pokud by se naplnil tento bod koaliční smlouvy, byl by to návrat do středověku,« zdůraznila poslankyně s tím, že eutanazie je jiným problémem, to je »věc k diskusi«.

Obdobného názoru je i Česká ženská lobby (ČŽL), síť organizací hájících práva žen v ČR. Její předsedkyně Jana Smiggels Kavková pro náš list vysvětlila postoj ČŽL. Ta vedena obavami, jak bude nadále zajištěno tzv. reprodukční právo našich žen, oslovila vrcholné představitele hnutí ANO a ČSSD. »Ozvali se nám z ANO, pan předseda Babiš i paní místopředsedkyně Jourová. Projednávali tento bod na svém poslaneckém klubu a hodnotí tuto formulaci jako nešťastnou. Prý jim to uniklo, a dokonce se za formulaci omluvili,« sdělila Kavková s tím, že vedení ANO ženskou lobby ubezpečilo, že se rozhodně nic ve stávající legislativě měnit nebude. »I tak se nám to nelíbí, proto jsme požádali o vypuštění či přeformulaci tohoto bodu v návrhu koaliční dohody, protože právo na potrat, na bezpečnou a legální interrupci, je něco, co musí být ženě zajištěno.«

Exministr David: Četli to v ČSSD?

Ostré hodnocení této pasáže připravované koaliční smlouvy má někdejší ministr zdravotnictví, lékař Ivan David (ČSSD), který na serveru Prvnízpravy.cz uvedl: »To nelze vyložit jinak, než jako zákaz potratů. Opravdu to za ČSSD někdo četl? Zamyslel se někdo nad tím, jaké by to mělo důsledky? Nepředpokládám, že by se tento bod programu zařadil mezi ty, které budou splněny, ovšem samotná skutečnost, že byl do koaličního programu s úspěchem prosazen, je alarmující. Kam až máme ustoupit katolické církvi?« Na dotaz našeho listu však stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček ubezpečil, že »úmyslem koaliční smlouvy není měnit stávající legislativu v oblasti interrupcí. Proto ten dodatek v závorce, který upřesňuje, že je tím myšlena problematika eutanazie«.

Vášně i v europarlamentu

Smiggels Kavková připomněla debatu, která probíhala na Den lidských práv v Evropském parlamentu (EP). Portugalská socialistická europoslankyně Edite Estrelaová předložila návrh, aby ženy v celé EU měly možnost na základě svobodného rozhodnutí přerušit těhotenství, tedy aby měly reprodukční práva. Přístup k potratům se totiž v zemích EU28 liší, např. v silně katolických zemích platí pro přerušení těhotenství přísná pravidla, nebo dokonce úplný zákaz.

Konzervativní většina v EP však prosadila, aby pravomoc rozhodovat v této věci zůstala výhradně v rukou jednotlivých států. Ulrike Lunaceková z frakce Zelených poté výsledek hlasování označila za »políček ženským právům«.