Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSSD se snaží napravit vlastní chybu

FOTO - archiv

 

 

Poslanci ČSSD v čele s bývalým šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem chtějí obnovit právo zaměstnanců být volen do dozorčí rady obchodní společnosti. Předložili novelu zákona o obchodních korporacích.

»Čekali jsme, že to bude součástí vládních novel občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích. Taková byla dohoda. Mrzí mě, že to nejde vládní cestou. Fakt, že poslanecký návrh dokonce podepsal sám premiér Bohuslav Sobotka, považuji za kuriózní. Měl by to umět prosadit jako oficiální vládní návrh. Pokud má ve vládě problém, považoval bych za rozumné, že osloví třeba i KSČM, aby tento návrh podpořila také tím, že bude jeho spolutvůrcem. Avizovali jsme, že jsme připraveni tuto věc předložit sami. Ale zatím jsme čekali v rámci dohod mezi politickými stranami, že to bude součástí vládní novely, která měla přijít nyní na podzim. Dosud ji nemáme,« zdůraznil v reakci pro Haló noviny stínový ministr spravedlnosti, místopředseda sněmovního ústavně právního výboru a předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič (KSČM).

Podanou novelu nicméně považuje za věcně správnou, práva zástupců zaměstnanců na zastoupení v dozorčích radách by se měla vrátit alespoň v navrhovaném poměru. »Rozhodně to nebudeme blokovat,« zdůraznil.

Návrh poslanců ČSSD, který podepsal i premiér Bohuslav Sobotka, posoudí nejdřív vláda. Její slovo však není pro poslance závazné. Předloha počítá s tím, že zaměstnanci by měli mít právo obsadit třetinu míst v dozorčí radě. Zbylé dvě třetiny by volila valná hromada společnosti. Ve společnostech, kde by dozorčí rada chyběla, by zaměstnanci měli mít obdobné právo na zastoupení ve správních radách.

ČSSD neměla odvahu…

»Absence tohoto práva byl jeden z důvodů, pro který poslanci KSČM odmítali zvednout ruku pro obě normy, kam se zmíněné věci z obchodního práva přesouvají. Upozorňovali jsme, že zástupci zaměstnanců přijdou o výrazné právo, většinou jde o odborové organizace. Tehdy návrh zákona prošel parlamentem, ČSSD se vůči němu cudně (ne)vymezovala a umožnila hlavně jeho průchod Senátem. Bylo by dobré veřejnosti připomenout, že to byl právě Senát, který i svým nařízením pak umožnil prováděcí zákon k oběma zmíněným normám, tj. k občanskému zákoníku a zákonu o korporacích. Takže v době Rusnokovy vlády ČSSD toto právo lidem aktivně sebrala dvakrát. Jednak když její senátoři pustili občanský zákoník, a podruhé, když nařízení vlády, které uvádělo v život prováděcí předpisy k těmto dvěma normám, prošlo,« prohlásil Grospič.

Předpokládal, že ČSSD dodrží slovo, slíbila, že novela bude připravena okamžitě v souvislosti s tzv. malou novelou občanského zákona. Myslel si, že norma může být předložena i průřezem politického spektra, protože na ní byla výraznější shoda. Nic z toho se nestalo.

Zrušení povinného zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách obchodních společností k loňskému l. lednu bylo podle tvůrců předlohy zejména odůvodňováno tím, že spoluúčast vede ke zhoršení konkurenceschopnosti českých podniků. Tato účelová argumentace byla podle Zavadila a dalších zcela nepodložená, nebyly uvedeny žádné informace, zejména analytické údaje potvrzující uvedené tvrzení.

V řadě velkých akciovek se podle poslanců ČSSD zastupování zaměstnanců osvědčuje, umožňuje přenášet do řídicích a dozorčích orgánů akciových společností informace o názorech zaměstnanců a jejich potřebách a podílet se na kontrole správy akciových společností v zájmu ochrany práv zaměstnanců. Novela je podle nich potřebná i kvůli případům, kdy prý zaměstnavatelé nechávají odvolat dříve zvolené zástupce zaměstnanců z dozorčích rad před uplynutím jejich funkčního období. Podle poslanců platný zákon podobné jednání nedovoluje. Zástupci zaměstnanců by se do dozorčích rad měli vracet do roka po přijetí novely.