Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyři nápady Marksové

11. 9. 2015
FOTO - viewpoints.com

 

 

 

Marksová chce pro lidi s vyšším příjmem prosadit možnost čerpat rodičovskou jen do jednoho roku dítěte. Částku 220 000 korun by tak mohli vyčerpat v šesti měsících.

Stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka nezastíral rozpaky z tohoto návrhu. »Upřímně, moc se mi to nelíbí. Mám nepříjemný pocit, jako by se z příspěvku za péči o dítě stávala jakási odměna za dítě,« řekl Haló novinám Opálka, nicméně dodal, že i KSČM si uvědomuje, že je nutno motivovat k rodičovství všechny sociální skupiny, i lidi úspěšné. Přesto by volil jiné nástroje.

Marksová také navrhne několikaměsíční ošetřovatelské volno z práce pro ty, kteří se budou starat o nemocné příbuzné. Bylo by podobné takzvanému paragrafu, tedy volnu při ošetřování člena rodiny. Vybrat by si ho mohl zaměstnaný člověk, který by se začal starat o nemocného či bezmocného příbuzného. Mohl by z nemocenského pojištění dostávat 60 procent ze svého vyměřovacího základu příjmu. Opálka by tento institut podpořil jako dočasné řešení složité situace v rodinách. »Jen se bojím, aby v tom někdo neviděl řešení nezaměstnanosti. Tak by to být určitě nemělo,« uvedl Opálka.

Několikadenní volno by si mohli po narození potomka v budoucnu brát otcové, platilo by se z nemocenské. Otcové by z ní mohli podle plánu dostat 70 procent vyměřovacího základu příjmu, tedy podobně jako je to u mateřské. S potomkem po jeho narození by strávili několik dní. Ministerstvo propočítá, zda by to bylo pět či sedm dní. S tímto institutem Opálka problém rozhodně nemá. »Naopak, už měl být zaveden dávno,« řekl Opálka.

Čtvrtým nápadem Marksové jsou tzv. mikrojesle. Měly by je provozovat obce či neziskové organizace. Maximálně o čtyři děti nad půl roku by se staral jeden pečující. Pravidla chce ministerstvo ověřit v projektu, který má začít v lednu v Praze, Jihomoravském kraji a ve středních Čechách. Zde chce Opálka s postojem posečkat na detaily. Bude ho především zajímat, kdo má mikrojesle financovat, a jaké budou kvalifikační požadavky na pracovníky mikrojeslí. »V jeslích pracují kvalifikované zdravotní sestry. Ústupky v otázce jejich kvalifikace, neřkuli v oblasti hygienické úrovně, bych viděl velmi nerad. V takovém případě bychom museli váhat s podporou,« prohlásil Opálka.