Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další hrozba pro pacienty

10. 5. 2015
Thomayerova nemocnice v Praze. ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

 

 

 

Takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění ukládá pojišťovnám zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi a ambulancemi. Poslanci při jejím projednávání předložili množství pozměňovacích návrhů, které včera schvalovali členové výboru pro zdravotnictví. Jedním z nich je i návrh poslanců ANO Radky Maxové a Miloslava Janulíka, který umožňuje dobrovolnou spoluúčast pacientů za dražší, nyní nehrazené služby. Úprava spočívá v tom, že pacienti by měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou dražší služby. Nyní se to údajně řeší například dary.

Před přijetím tohoto návrhu varovala při projednávání normy na plénu sněmovny místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). Jde podle ní o »vysoce nebezpečný návrh, který by umožnil nekontrolovaný nárůst spoluúčasti pacientů. Bez toho, že nejdříve zákonem nestanovíme přesně to, co bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, nelze takový návrh přijmout,« apelovala na své kolegy. Návrh je navíc podle Markové v kolizi s článkem 31 Listiny základních práv a svobod. »Takovýto návrh nelze přijmout při projednávání úplně jiného zákona, bez projednání v celé společnosti,« uvedla Marková.

»Nesouhlasíme s rozdělováním pacientů na ty, kteří na to mají a ty, kteří na to nemají,« doplnil člen výboru Stanislav Mackovík (KSČM). Zároveň poukázal na to, že je potřeba změnit nynější způsob hrazení péče zdravotními pojišťovnami, které proplácejí to nejlevnější, ale technologicky zastaralé. »Jsme pro to, aby pojišťovna byla pružnější v úhradách za technologicky modernější prostředky, ve zdravotnictví by měla rozhodovat především kvalitní péče o pacienta,« dodal Mackovík.