Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další koaliční spor. O DPH!

17. 4. 2014

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO má další spor s koaličním partnerem ve vládě - sociální demokracií. Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

V koalici znovu panují neshody. Snížení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod od roku 2016 tak, jak ho ohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO), se nelíbí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Snížení DPH není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady do rozpočtu, uvedl ve středu Sobotka. »Další změny v sazbách nejsou hodnoty koalice a myslím si, že by byly takové dopady, že si to nemůžeme dovolit,« uvedl premiér.

S odvoláním na konvergenční program z dílny ministerstva financí středeční MF Dnes (jejímž je ministr Babiš majitelem) uvedla, že by měly základní a snížená sazba DPH od roku 2016 klesnout o procentní bod na 20 a 14 procent. Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Stínového ministra financí KSČM Jiřího Dolejše další koaliční spor nepřekvapil. »Ukazuje se, že v otázkách daní panuje v koalici hluboké nedorozumění, či spíše že daňovou reformu nemá vláda vůbec promyšlenou. Z klobouku se vytahují nové a nové varianty, o kterých pak vládní politici v médiích diskutují. Vláda prostě nemá žádnou koncepci a jediným jejím řešením zřejmě bude odsunutí klíčových rozhodnutí, jak ostatně naznačuje termín 2016, o němž se píše v diskutovaném článku,« řekl Haló novinám Dolejš. 

Sobotka ve středu též uvedl, že souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy nebo dětskou výživu. »Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis,« řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka. Třetí sazba DPH by mohla být zavedena již od příštího roku. Ve třetí sazbě by však podle Sobotky neměly být tiskoviny.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 mld. Kč. DPH patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem. V porovnání s jinými členskými státy Evropské unie není zavedení druhé snížené sazby výjimkou, upozornila společnost PwC. V současné době má zavedeny dvě snížené sazby DPH 15 zemí EU a nižší z obou snížených sazeb DPH zpravidla zdaňují knihy a léky. Některé státy pak mají zavedenu ještě tzv. super sníženou sazbu DPH nižší než pět procent. V daném případě se však jedná o výjimku udělenou starým státům EU, které byly povinny od roku 1993 zvýšit svoji základní sazbu o více než dva procentní body.